Saturday, December 4, 2010

lamenye tak update......

hahaha...mula dengan gelak...
lamanya aku x update blog aku ni...
taw x kenapa???
xpe2..aku tanye,aku yg jawab....
sume gara2 lappy kesayanganku hilang....
baru skrg i dpt lappy i semula taw....

Tuesday, September 21, 2010

kenangan ku di bulan syawal...

aku rase syawal kali ni agak berbeza dlm hidupku....
x same mcm thun2 lepas....
balik cuti bkn ngn tgn kosong..byk lect lepaskn dgn beban..
bukak2 sem tros midsem..harunye la...
tp aku x amek kesah..aku tgglkn sume beban aku..
aku tgglkn kat gate uum mase aku kuar uum aritu...
t aku kutip la balik...
rase penat sgt2....aku balik 2 2 kg aku...
last day pose until raya ke3 aku di kuala terengganu...
destinasi raya aku kek trgnu kek pulau sekati..
ni pixcanye...
pg2 lagi da kene shoot balik kuantan b4 blik jerantut....
raya kt trgnu biasa2 aje..x meriah sgt.
x rmai sedare yg raye trgnu thun niyh...
raye ke3,b4 aku shoot blik jrntut dr kuantan..
aku g 2 umah terbuka..terbaek la..
sumbat lg mcm2 dlm perut aku niyh....
da smpi jerantut.lepak2 je..esoknye baru la p beraye.
destinasi bndr jerantut n pulau tawar...
ni pulak pixca kek umah aki nasir
mmg keje aku berjln je sepnjg raye ni...x melekat ek umah langsung...

selamat hari raya aidilfitri

masih belum terlewat utk aku ucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 
kpd sume...raya ni tiada masa nk update...
ni pic family aku..termsuk my atok..
huhuhu...yg xde dlm pic my big bro..amer n afiq....

Saturday, September 4, 2010

yeye...SYAWAL datang lagi....

balik kampung..ooohhhhh..balik kampung...
pergh..jenuh aku duk 12jam dlm bus....
lame sungguh itu bus....
sambil2 layan lagu ini...
wah..meriah sungguh..xsabor nk blik kg pulak..
yeeeehaaaa...
mggu dpn balik terengganu

Thursday, August 26, 2010

puasa ari ke-16

sbnrye arini baru igt nk rehat2 sikit...
sbb mggu ni rase rushing sgt...
dgn nk stlekan byk mende...
tibe2 td dpt msg....
kene g marhaban malam esok...
pergh...da agk lame monteng marhaban ni..
hehehe...xpela..disebabkan nk sambut nuzul quran...
sy dengan RAJINnye menghadirkan diri ke marhaban...
marhaban yg nuzul Quran....

Monday, August 16, 2010

perayaan ke 45 di MELAKA (memory)

bestnye jalan2 kat melaka mase ni...
hehe...walaupun ku sorg je jr,x terasa kot..
rase cm dlm family..
kite jumpe lg perayaan thun depan ye sume...
tggu aku pulak konvo..
doakan daku....
p/s: hehee...windunye nk hang out reramai cm ni kt tmpt org...

SeLaMaT bErPuAsA


selamat berpuasa ku ucapkan pada semua yg lawat blog
aku yg sakit ni..
hihihi,,maaf la lambat wish...
sempena ramadhan yg mulia ni...
sama2 la kite buat byk2 amalan..
terawih lau buleh jgn la tggl..
melaenkan bersebab...
hehehe...k la...nk sahur ni...
nasi lemak ayam berempah..
seeeeeeedaaaapppp

Sunday, August 1, 2010

suka-suki

xtualy aku xtaw nk wat entry ape...
tibe2 terase bosan...
nk wat quiz on9 x berjaya..
susahnya xde laptop ni...
lab pun cm xde guna je...
huhu..td bukak photo2 yg kene tagged kt fb...
teringat pulak mase g merewang melaka ngn dak2 persatuan...
sonok wooo...
tp ni r..aku terase hebat..
aku leyh tolak kereta api...
hahaha...kan hebat too
p/s: bergabung tenaga bersama agus utk menolak...
eeeyaaaahhhhh....

Sunday, July 18, 2010

bestnye men lumpur!!!!!!

ari semalam la ari paling best utk mggu2 awal de kt uum utk sem niyh...
lalala.....aku gumbira gile....
mlm td dpt lepas beban dlm kepala....
tp dgn cara yg berbeza...
aku lepas dgn cara maen ujan dan maen lumpur..
pergh....dr pkol 9-10.30mlm aku men ujan tnpa berteduh....
pergh...mmg best siot....
sbb nye.ku mnd ujan beramai2...
best x tawan2?
tp aku amek pic aku jelah...
ni pic nye...
ni pic aku dr dpn...blkg punye lg chantek ma cop nye....
ni blkg punye....
lalala....chantek kan sy mlm ni...hahaha...
agak2 selasa ni ujan lg x???hehehe...
tibe2 suke men ujan...
thnx kpada ujan..da lame sy x maen ujan mcm ni..
terigt zmn kanak2...

p/s: kpda sape yg men lumpur too..kita tgk selasa ni..
ujan lg ke tidak..
yg duk jauh too..bawak2 la paper sbb nk numpang kete a.adi.a.bri n bagainye...
lalalala....

Friday, July 16, 2010

RAJA BUAH datang lagi!!!!

entry kali ni pasal durian la pulak...
sbbnye aku aru je mkan durian yg ketua blok aku bg...
lame giler la aku x mkan durian..
tempoyak usah ckap la..
hak itu,asal aku blik cuti je,aku tibai tempoyak la...
sedapnye x usah cakap...
mmg sian sape yg xleyh menikmati ini makanan...
bukak2 durian ni,isi dia kuningnye...
sedap mata memandang....
puas la mkan even ade 2biji n dikongsi dgn 6org...
ni lah hasilnye lepas di baham oleh kami berenam....
pergh...lepas too rmai2 minum air kt kulit ni sbb nk sejukkan badan..
petua org tua....
jgn mlm ni aku tdo berpeluh sudah..
sbb aku bese mkn durian ngan manggis...
pro n kontra...
sejuk lawan panas...
yeyeye...raya ni,aku nk blik kg n mkn puas2...
aku lupakan la diet aku sekejap..
sbb BUAH-BUAHAN tempatan ni amat la sedap...

p/s: nak g dusun n melantak sume buah tempatan....
rindu sgt kt kg bile musim buah menjelma...

Thursday, July 15, 2010

KEZUTAN!!!!!!!

ni lah kezutan yg aku dpt mase mula2 aku jejak uum mase sem1 dulu...
pergh,aku x suke gile kat bdak ni..dya ni mpp kt skola f6...
sabor jelah,aku ni mmg anti-pengawas..
dak ni salah sorg mangsa aku...huahuahua
kezutannye,minah ni jd roomate aku...
nk nanges aku ase time too..
sbb aku taw minah ni agak baek,aku pulak agak nakal...
hehehe...
the truth,aku amek mase nk kenal dak sorg niyh...after a month,bru la aku accept bdk ni...
tp x sepenuhnye la...lpas h1n1,bru la aku baek ngn dya...
mase sem2,aku rpt giler ngn minah ni...mane2 ngn dya je..
even kteorg bz,kteorg still spent time mkn same2,tgk cite pkol6 kt tv3 same2...
tp,kezutan yg aku dpt mase sem3 ni lg best..
nk luruh jantung aku...
aku menjerit sakan mase dpt kejutan ni,,,
roomate aku da bertukar...menjerit aku kt proton kesyngn ni,,,,
da la roomate aku jr..sabar je aku..
ni sume sbb minah ni join pro-sahabat n kerohanian...so dya kene tukar bilik..
utk mendidik jr..itulah tujuan utama..
rmai da yg sabarkn aku sbb aku tekad nk tkar roomate...
tp lpas beberapa hari...
jeng jeng jeng!!!!
roomate aku ckp dya SUKA n SELESA ngn aku,...
nk menangis aku..huhuhu...
dya wat aku bersalah n x jd aku nk tkr bilik..
lg2 lepas dpt kata smgt dr abg aku sorg too...
i'll accept da fact....
welcome my new roomate...n gudbye my ex-roomate...

p/s: DIA@MINAH yg dimaksudkan adalah wahida binti baderi...
my ex-roomate...
xtually aku sedih bile ungkapkan ex-roomate...
wahida,aku syg kau even aku selalu buli kau..
mungkin to care aku bina kemesraan dgn kau..
aku mnx maaf byk2 lau ku de wat salah...

terima kasih....

juz wanna say a million thanx too mohd nor izuan sbb bg sy nasihat mlm td...
abg mmg seorg abg yg baek pd adek...
even abg sakit tp abg masih sudi tadahkan telinga abg tuk dgr mslh adek..
nsht abg mlm td adek akn buat...
 adek makin kuat la lepas luah n dgr nasihat abg too...
doakan adek berjaya menempuh semester seterusnya....
selama aku kenal dia 5thun ni...mcm2 da jd even x penah jumpa abg aku yg sorg ni...
tp da jumpe la now...msing2 da besar...dulu knl zmn2 aku muda(dia da tua) huhuhu...

p/s: dia ni abg angkt aku....
ni pic time dya tgh date ngn kak anis...
sory adek amek yer...
lalalala

wajah baru :D

nilah bilik ku dgn wajah baru...wah..aku mmg menepati tema..sumenye biru...
xla colourfull sgt....
ni tmpt stdy..stdy sgt ke aku? tmpt stdy akua adalah di atas katil..tp x tdo kays...
hahaha...
tp ni mase baru siap kemas.walaupun kepenatan.ku gagahkn diri utk kemas bilik yg cm
tongkang pecah too...h0h0h0..penatnye xyah ckp..1 ari aku x tdo...
ni lah hasilnye..kemas gile...sume baru...
TETAPI.....
inilah yg terjadi selepas beberapa ari dr saat aku mengemas bilik itu...
kah3...pemalasnye sabor jelah..esok aku kemas yer...
sabar la bilik...nnt kau akan chantek kembali...

Monday, July 12, 2010

suaraku berharap

 
Disini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
Aku tanpamu
Masih tanpamu
Bila esok hari datang lagi
Ku coba untuk hadapi semua ini
Meski tanpamu, Oo~ meski tanpamu
Bila aku dapat bintang yang berpijar
Mentari yang tenang bersamaku disini
Ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan
Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya
Suara dengarkanlah aku
Apakah aku slalu dihatinya
Aku disini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya
Kalau aku masih tetap disini
Ku lewati semua yang terjadi
Aku menunggumu, oo~ aku menunggu
~{}~
Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
Masih berharap didalam hatinya
Suara dengarkanlah aku
Apakah aku ada dihatinya
Aku disini menunggunya
Masih berharap didalam hatinya
Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya
Oo~
Suara dengarkanlah aku

Sunday, July 11, 2010

Dari Mana Nak Ke Mana?

ibubapa blh tanyakan soalan berikut kpda anak2nya.guru pula boleh meminta pelajar2nya menulis jwpn masing di atas kertas. shabat handai boleh saling bersoal jwab.tp ape yg lebih penting ialah bertanya diri sendiri.. Berikut soalannya:

1. di mana anda berada skrg?
2. apa yg anda sedang lakukan?
3. ke mana anda akan pergi selepas ini?

psti jwpn yg akak diberikan oleh setiap individu akak berbeza dgn jwpn individu yg laen. perhatikan pd jwpn yg akan di berikan:

kump1
1. sy sedang duduk diatas sofa dlm umah sy.
2. sy sedang membaca buku smbil berbual dgn rakan
3. sy akan keluar membeli-belah di pasar raya berhampiran

kump2
1. sy berada di sebuah planet hijau yg mmg sesuai dihuni.
2. sy sering melakukan yg terbaek demi mencapai cita2 dan impian sy
3. nanti,sy harap sy akan berada ps satu kedudukan yg dihormati dlm masyarakat dgn pencapaian yg membanggakan.

kump3
1. sy berada di bumi Allah yg dipenuhi dgn nikmat dan ujian
2. sy sedang berusaha sedaya upaya m'jadi hamba yg taat dan khalifah yg memakmurkan bumi Allah
3. sy akan menuju dunia akhirat yg kekal abadi.

atau mungkin boleh tanyakan soalan ini juga. "DARI MANA NAK KE MANA?"
jawapan yg mungkin diberikan adlh seperti berikut:
1. sy dr ofis dan nk balik ke rumah
2. sy berasal dr tanah dan akan kembali ke tanah jua(alam kubur)
3. saya datang dari Allah dan akn kembali kpda Allah

semua jawapan yg diberikan tiada salahnya. semua betul mengikut perspektif masing2. namun manusia takkan mungkin dpt memberikan jwpn yg ketiga. jwpn ketiga hanya diberikan oleh manusia yg mempunyai tauhidic mindset. ANDA BAGAIMANA?

Ianya hanya sekadar muhasabah pd dri kita yg mana kita ni ada kekhilafannye..

sumber rujukan dr majalah SOLUSI m/s 80

Saturday, July 10, 2010

suka-suki perjalanan pulang ke sintok....


9julai2010,tarikh keramat di mana aku akan kembali menyambung tugasan aku sebagai seorang mahasiswi...kembali pulang ke tanah pengajianku,uum sintok....sbnrnye aku nk cite pengalaman aku sepnjg nek bus durian burung mlm td smpi ke pg td...ok,aku lmbt smpi terminal sbb mghrib msuk lmbt,so terkejar2 jugak aku nk g terminal..dgn jammed lg..sabo jelah time too.isau tertggl bus...smpi2 terminal,rmainye manusia kt platform6...nk letak beg kat tmpt luggage pun x lepas sbb msing2 bwak luggage yg besar2...tuk pengetahuan,aku duk tngkat bawah n single seat...tp de mslh..tiket aku de kt seat double tp disebabkn 2org pmpn to duk skali,aku ttp dpt seat single too(conductor yg incharge itu klhtn garang).so,aku duk la dgn senang lenangnye even luggage aku kt sblh..sbb tngkt bawah x sempit sgt...huhuhu...tp yg best,majority yg nek bus ni dak uum.so kami di offer utk tros dihantar ke dlm uum..mase ni xyah pikir nk nek teksi dr changloon..bahagianya rasa...lpas to,bus pun bergerak,yg best hujan..hujan+aircond=sejuk yg amat...conductor ni pasang pulak cite ong bak..x jd aku nk tdo sbb lyn cite ni..mklumla,aku ni suke martial art...x lame lpas too,loya+mual+skit prut=sakit sgt menguasai diri..tp pkcik bus x benti kt mane2...sedih je aku ase...so terpaksa aku tidorkn diri...6jam lepas too baru bus benti..sedar2 da ade kt bukit gantang,how come,aku x sedar langsung kot..so,aku trun bus tros la ke toilet utk lepaskan ape yg x lepas...pkcik bus ckp rht 20mnit je tp aku ase lame btol dorg borak kt tmpt mkn too..time to,skit laen yg ilang,skit dada pulak dtg..menangis aku time too..tp yg klakornye,mase bus da gerak,bru kuar dr hentian bkit gantang too..driver to confident je bawak..kteorg yg duk kt tngkat bawah ni sume da cuak..taw x nape?driver too x tutup pintu bus...da la laju time too...time too,dak laki kt bwh gentleman kn dirinya utk pegi menegtuk pintu bilik tmpt memandu utk menyedarkn mereka yg x sedar pintu x ditutup...huh..mmg cuak...ku smbg tdo balik..sedar2 smpi changloon...n then tros ke uum...conductor bus ni upenye lucu..ade ke ptoto dosuruhnye trun kt pak guard??lau uum ni sekangkang kera,leh gk..ni kolej msing2 sume jauh...so decide laluan a1 dulu...mls nk cit.smpi kt kolej proton.leyh lak pakcik to xnk bukak pintu...menyakat...xbek jgk aku sngka buruk mula2..ckp pakcik ni garang...mnx maap pakcik durian burung...ckup smpi sini dulu erk..t aku smbg lg...sbb aku terkejut ngn berita yg aku terima..x disangka2...

Monday, July 5, 2010

dunia baru reunion

dunia baru dtg lg....tp bg sape yg rajin leyh la tgk kat gua....tp yg x best cite ni juz 5mnit je....malas nk nunggu sbnrnye....tp x best la sbb xde adif n darius....to kan wtak utama...huhuhu....trully,mmg suke cite ni...sence of humour...hehehe,,,gelak je..lg2 time dunia baru da movie...so skrg tgh rjinkn diri tgk kt gua....sape yg rajin,poie la tgk....aku x suruh pun...hehehe....ep1 pun da lawak..now da ep13....xsbr nk tggu kesudahan cita ni....

Tuesday, June 15, 2010

FIFA dtg lagi!!!!

ade ku kesah ke ENTRY ku ni LAMBAT?!!!!

blog aku kan,suke ati aku la nk post bile2 pun...hehehe....sbnrnye aku suke tgk cmne dorg nk watkn fifa ni meriah...mmg gempak la aku ase advertisement n billboard tuk fifa2010 ni....x same cm fifa2 sblom ni...aku gurl tp aku ln gak la bola...so leyh la nk story-mory...
tp aku ase,bg gurl yg x suke bola tp dya ade kapel yg gilakan bola.mesti korg rase tersisihkan...
ok la too...fair n square...korg suke shoping,laki suke bola....redha jelah time fifa korg x dilayan...
bknnye bf korg x syg..cume FIFA tgh melanda...aku pun follow....best ape...
skali skala try la lyn...x salah pun kan....
ntah mende aku merepek ni,,,,

punye syg awek kat pakwe..smpi nk shopping singa time fifa...feel punye pasal~~

p/s : sayangilah pasangan anda seadanya dia....

Thursday, May 13, 2010

urban DAY out

ni kat mega...aku pun x igt bile...

nilah urban saya ialah SAYA,UNA,ILAH,SYE,SHAF,PQAH,SYA'AM..tp yg dpt lepak same aritu juz UNA,ILAH,SYIE n SHAF with partner masing2...aritu lepak same2 mereka semua di sunway...mmg long journey for me la..coz i travel from seremban to sunway..so tired but happy when lepaking with them..siyes la..jnj nk jmpe dlm pkol 11pg tp atas sbb2 tertentu x dpt nk dielakkan...aku smpi la dlm pkol 5 lbh..sian dorg tggu aku....sory yer...x disengajakan...smpi2 aku kt sunway kteorg jnj jmpe kt tgv sbb nk tgk wayang..nk maen ice sme nye xreadykn barang2..hehehe..lucu la mereka ni..tp its ok..still syg kamoo shume sgt2...jumpe2 kt tgv,ilah xde..so tnye punye tnye dorg bg byk sgt xcuses nape ilah xde..so aku cm dpt rase sesuatu la...last2 btol..dya gan pakwe dya....so **** la itu guy....huhuhu....time kt tgv,xtaw plak nk tgk cite ape sbb sume cite da tgk...sabor jelah mereka ini..i'll follow je....bincang punye bincang...byk plak idea yg dtg..nk g zouq la la,ape la..tp x pg pun sbb dorg still hormatkn aku(sbb too aku sygkn korg)...so last2 sekali decide nk lepak ktv ampang park..so aku roger la afiq(my partner+shbat) tuk kesana...sory to him sbb tmbhkn penat dya lpas blik keje..sory ye afiq...siyes la..mase smpi kat ampang park ni,aku mmg lapar thp gaban la...sbb last mkn pkol 10pg...tibai la fillet kat mcd...hehe..thnx t afiq cz sudi tman...pastu g karok la..pe lg...syiok la jugak even penat sgt2...pastu dorg nk g shisha tp aku x dpt follow la..sbb da mlm sgt2...len kali kite lepak lg...sy sayang kamoo semua...
 ni plak time lepak kat sunway tp aku xde...(~_~)

perghhhhhhh

ame gle la x update blog aku ni..sume gara2 aku g melepak n b00 plak rosak..so nk update pun x dpt...bkak pun merempat je...hehehe...so aku sbnrnye xtaw nk post mende arini....skrg ni aku tgh lepak kat kedai abah aku...abah aku pulak blik kg sbb nk tgk wan ani n maklong ani yg tgh skit skrg...n skaligus meguruskan kebunnye....hehehe...skema kot....tgh2 boring nih ku nk lyan kiya karo jap...hehehe

Friday, April 23, 2010

my beloved b0o0o

seriously aku ckp aku rindu sgt kt b0o0o0 aku...da lame aku x dpt bersama ngan b0o...sory b0o sbb xdpt nk manjakan b0o...sbb tgh bz dgn final skrg....bkn xnk antar b0o g clinic tp xde mase..b0o,nnt tqah antar b0o g clinic n akan rawat n manjakan b0o semula mcm dulu...jgn shakiwt2 da taw...miz my b0o so much...
ni la b0o kesayangan aku....3years aku ngan dya..manjanye kau erk..haduiiii

Wednesday, April 21, 2010

CeRiTa Ttg sEbUaH kEhIdUpAn.....

pergh post xleyh blah...citenye cmni....tgh syiok2 aku STUDY FB,roomate plak stdy falsafah perniagaan dan kewangan islam,terbuka la topik cmne gurl punye attitude bile first time date...hahhaa..lucu mmg lucu...aku plak boleh x lyn fb,roomate n mmbr leyh ttp buku nk join sekaki...sabor jelah....antara tips2 yg diberikan oleh yg berpengalaman,SHAEERA n aku n WAHIDA mendgr smbil memberi komen....
antara TIPS yg shaeera bg:
1.be YOURSELF(maksudnye: pkai pakaian yg menunjukkan diri sendiri0hehehe
2.kaki jgn TERKEPAK(itu menandakan anda bushan bangat)
3.time MAKAN(jgn order burger,kek coklat,makanan BERLADA sume jenis sup jgn dilupakan(tujuan:supaya anda x malu)hahahaha) 
4.LAYAN JE(mean layan je pe yg dya ckp tp berpada2 la..n kuarkan pendapat..(jgn byk ckp mende yg terlalu merepek..utarakan sedikit fakta yg membolehkan anda berdebat(ni pndpt aku)) 

sweet couple...n suke ati la aku nk ltk pic kucing ni..hehehehe

TeNsi0n NyE $tuDy MaNagEmeNT niyH.....

aku pening btol la stdy mgmt niyh...fenin nyeh bukan mahin...letyh nyer...aku ni selg x dkt tarikh nk exam..bkn nk stdy btol2...sabor jelah...td bru amek pastyear dr fadhilah,pergh....tgk soalan cm..hmmm..xtaw la nk ckp....slama ni blaja dlm kuliah,bm tp slide english...so byk tgk meaning n term in english...so fenin bertmbh2....xtaw la mcm mne exam sabtu....NEVER SAY NEVER!!!! 
ni lah jd pd aku bile da khusyuk sgt study..sabor jelah..nasib bek pakai spek yg thn lasak..kalu x bape ratus kali la aku tukar spek n bape ratus kali jugak la mak aku babbling...hahaha..maap ye mak...

Tuesday, April 20, 2010

pasarmalam MAS

pergh...aku beria la xnk mkn kt cafe proton arini semata2 nk poie p.mlm kt MAS...tp hampeh...perabih duit..beli la pulut sambal(rm1),keropok(rm1),laksa(rm1)...tp yg x sedapnye pulutnye basi,laksanye pun hurmmmm..tu jelah leyh ckp kan...sabaw jelah....baek aku g p.smlm perwaja..lg best..biaq la jauh pun....HANGAT JE RASE NGN P.MLM DPP MAS....

suka-suki

 td belek2 blog org....pastu jumpe la lurve ni...shuke nengok nyer....yelah..diri msih blom berpunya..so suke la tgk lurve2 ni..tp btol ke..pompuan bile da umo 25 ke atas dipggl andartu????masih tertanya2....

open your eyes by maher zain

 aku suke dgr lagu2 maher zain..tenang je jiwa bile dgr...xtaw la nape..myb sbb lagu dya lebih pd Allah...aku suke lagu ni....t aku upload vid yg laen....layan yg ni dulu k...

xtaw nk post mende...

xtualy tension la stdy management ni....pening je soalan dya..aku pun xtaw la mende nk jwb..carrymark tuk mgmt 30/50...insyaAllah usaha sikit je lg..boleh la dpt result yg ok....
ni la yang jd kat aku sbb tension...huhuhuhu

today is my besday

arini aku lahir....chumelnye aku..hehehehe....xtaw la nk post ape..nnt nk upgrqde pelan2....jumpe lg nnt yer...