Saturday, March 12, 2011

Bagaimana Kita Menghabiskan Duit dgn Sia2 dan Cara Mengatasinya.

ni la yg selalu kite wat utk menghabiskan duit....


Masalah 1:Melayan missed call
-Benda ni memang hantu besar.Kalau xdilayan takut ada hal.Mana tahu ada saudara mara sakit ke,kawan nak baya hutang ker (1:30 000 000) tetapi kerana talian tak elok,panggilan mereka terputus.Jadi hendak x hendak kita terpaksa call balik number tu.Yang lecehnya bila yang buat missed call tu jenis makhluk yg xdikehendaki di alam semesta iaitu kawan2 yg prepaid dah x ada kredit (macam Bengong Boy aaa...keh3)Cisss,dia nak ckp dgn kita,kita pulak yg kena bayar utk dia.Yg lebih leceh,bila kita hubungi aje nombor yg missed tu,orang di sana jawab, "Aiaya solly aaa...just now i dial wlong number laaa..."



Untuk Mengatasinya:
Jangan balas panggilan tu melainkan missed call melebihi 30 kali.Kalau nak eturn call juga selepas missed call,gunakan telefon orang lain spt member2 anda.Apa dorang x bg pinjam?Xpe,cakap kat dorang dpt pinjam SIM card dorang pn xper la..

Masalah 2:Parking jenis bayar sekali masuk sekali bayar
-Selalunya parking jenis ni sadis sikit.Sebab diorang xcaj ikut jam,maka sekali masuk dia 'tekan' haga betul2.Untunglah klau kita masuk lama2.Tapi kalau urusannya cuma 5-10 minit cajnya tujuh lapan ringgit,bapa penyu pn mati.Lg satu,cukup sedih klau kerana urusan demi urusan kita terpaksa masuk ke tempat parking jenis tu sehari lima enam kali..Ayooooo

Untuk mengatasinya:
Jual kereta,beli Sijil Simpanan Premium(mana tahu dpt kereta,lepas tu leh jual lg).Naik LRT.Di negeri yg xde LRT,parking jauh2 dan gunakan kaki.

Masalah 3:Terperangakap dlm jams
-Ini pn hal ehwal kereta juga.Bila tersekat dalam jams,bukan boleh matikan enjin.Tp hidupkan enjin pn bukan berguna sgt.Yalah,klau mengesot mcm siput babi.Dalam keadaan macam tu minyak kena guna juga.Road tax pn bkn ada diskaun.

Untuk mengatasinya:
Pastikan anda hanya m'gunakan kereta di laluan x jams.Biar jauh mcm mana pn jgn peduli.Biar pusing satu dunia pn takpe.APa?Macam tu pn abis minyak juga?Er...ye ker..er..takpa nanti aku bg cadangan lain.

Masalah 4:Komputer satu guna
-Yg ni sebenanya x terbatas kpd komputer shj.Tp kerana komputer merupakan contoh yg mudah & lazim,kita jadikanlah ia sbg sasaran.Selalu sgt org beli benda tu hanya untuk satu dua kegunaan shj.Ada yg stakat gne WORD,ada pula stakat nak guna PHOTOSHOP.Tp kerana nak guna satu,kita terpaksa beli kesemua.Rugi....memang rugi!

Untuk mengatasinya:
Cubalah gunakan komputer anda semaksimum mungkin.Mana2 pogram yg x boleh gunakan sendiri,sewakan pd org.Klau x,belilah komputer yg cuma ada program yg anda na gunakan sahaja.Praktikal?Entah...


Masalah 5:Malam lampu gerhana
'Black out' klau kerap terjadi-mcm kat kawasan aku di ampang,thun lpas je kena nak dkt 30 kali-boleh menyebaban duit kita habis x pasal2.Beli lilin satu hal.Lg sakit hati elok dah beli,elok smpai balik,lampu dah kembali terang benderang.Itu takpe sgt,yg lg leceh,bila black out anak melalak (bg yang ada anak)..Kena bawak pusing2lah,kena beli gula2 lah utk memujuknya..hmm...tauke karan mana nak tau

Untuk mengatasinya:
Sediakan pelita minyak tanah,jamung dan sebagainya bnyk2,atau beli saham pulun betul2 smpai kaya raya lepas tu boleh beli rumah di kawasan org2 ternama.Khabarnyer,tpt mcm tu jarang black out.Klau black out pn..cpat juga sembuhnya.

Masalah 6:Membazir kertas tisu
-Secara maksimum,berapa kalikah sehelai tisu digunakan?Jgn harap lah anda nak usung tisu yg sama daripada pg ke malam.Klau buat mcm tu,maknanya anda jenis makhluk yg mmg xlyak menggunakan tisu.Selain drpd utk mengesat itu ini,a[pakah lagi manfaat tisu?Hampir x ada.Tisu yg dibuang itu sama sekali x akan berguna.Jd ia benar2 membazirkan duit kita...

Untuk mengatasinya:
Pakai aje sapu tgn.Kalau kotor boleh basuh,lepas tu boleh guna balik.Jika xcukup sehelai,bawalah dua tiga helai dlm sluar.Dlm kebanyakan kes,sapu tgn boleh thn selma berbulan2.Sehelai tisu?Huh,boleh tahan 3 minit 36 saat pn dah kira bagus.

Masalah 7:Membuka lampu di depan tv
-Kerja kaut.Tv tu dah ada cahaya.Xlah terang sgt, tp cukup utk menerangi kawasan di hadapan tempat di mana ianya terletak.Lg besar saiz tv,lg terang pancaran cahayanya.Klau just nak baca buku,nak potong kuku,nak sentuh2 bini di bawah naungan lampu dr tv itu pn dah cukup.Tp malang...kita biasanya tetap membuka lampu di hadapan tv.Gayanya mcmlah elektrik tu dapat free.

Untuk mengatasinya:
Tutup lampu kalau buka tv,atau tutup tv ketia buka lampu.Untuk penjimatan y lebih beresan,sila bawak dapur ke hadapan tv.Masak kat situ.Tak payah bazikan lampu di dapur.Orang rumah pn lg seonok.Maklumlah sambil memasak dpt menonton.

LAST BUT NOT LEAST LA AN...
sama2 la kite nantikan..apakah puncanya...
lalallaa
Masalah 8:Melanggar amaran Kerajan Malaysia
-Ini bab rokok.Yg ni adalah contoh pembaziran yang terang lg nyata.Dahlah mahal dan tak sesedap mana,bila hisap pula potensi nak kena penyakit kronik SGTLAH tinggi dan cerah.Apabila dah sakit,ena jumpa doktor,kena beli ubat,semua tu igt free ker?Dan ingat,tak ada og ddi dunia ini yg hisap rokok sehingga habis smpai ke ujung putung rokok.Biasanya lg seinci dua dah jentik.Apa bahagian yg dibuang tu dpat percuma ker?

Untuk mengatasinya:
Jgn hisap okok.Gantikan dengan menghisap jari atau menghisap puting bayi (soother).Jika masih x boleh berhenti merokok,sila biasakan diri menghisap rokok yg paling murah dan paling xsedap.Lama2 mungkin anda mual.Kalau xmual juga,ikut sukalah..Itu tandanya anda memang layak habis umur kerana benda karut tu.

sampai sini la ye kwn2..
nnt rajin la tuan tanah ni nk upload lg...
muahahahaha

2 kejicacimaki:

achik ezam said... Reply To This Comment

tips yg kretip..ehehehehe

josrevalution said... Reply To This Comment

wow..baek punya tips..tapi kalo yg hisap rxxxk nie aku xleh lah,,huhu..folo u..folo me to yer..