Thursday, July 14, 2011

Segmen Single VS Couple | Ashraf Jalil

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...
KELIK SINI untuk ke tanah tuan belog gambar diatas
arini cik debab nak join segmen by incik ASHRAF JALIL....saje je gedik....sebelom p lunch,hapdate dulu..
okeh..cik debab nak pilih entry yang berkaitan bestnye single....sebab cik debab single la cik debab pilih tajuk tu(Sebab penah rase kapel la cik debab leh habaq awat la best sgt single ni)

ape yang bestnye single ni ?
meh aku nk kabarkan apa yang best dengan status single mingle ni...tapi aku betol2 tak paham spesies yang habaq single but not available.....okeh la...aku amek sudut positip la...sebabnya,selagi tak kawen,selagi tu la single kot...mungkin la kan..^_^....antara sebab musabab kepada kesedepan sehingga menjilat jari berstatus single ni adalah paling best sekali,
  1. BEBAS - KENAPA??? itulah menjadi persoalan...bile kapel,tak bebas ker???pada aku la..tak bebas langsung...depa tu bukan sape2 nak halang kite dari buat sesuatu yang kite suke...aku paling pantang dengan manusia yang mempunyai sifat kingkong mengongkong..lagi2 bila dya mengongkong,tp bila dia buat,xpe pulak..hangin satu badan ni rase...bile single,kite bebas nak buat ape saje(kebaikan...korang jangan la pikir nak buat jahat,luku kepala lutut baru tahu...Tuhan marah tau maen kepala)..macam aku la contohnye..bile kat U..kehidupan aku sebgai pelajar tu sangat2 la sibuk(biasa2 je sbnrnye)....lau dulu,ase diri ni tak boleh berpisah dgn henset sebab asyik berbunyi mesej yg jiwang2..tp bila da masuk U,henset tu berbunyi utk urusan2 formal..kan berbeza tu....wajib la layan..x layan memang kene pelangkung free jelah kan..
  2. JIMAT - ni memang paling ketara la....lau mase kapel,tak yah cakap la..rasenye sebulan tu abis byk jugaklah untuk mesej..tapi masa kapel..best ke mesej tu?? best lagi call or 3g(ni zaman canggih,dulu2 maen surat chenta ja)...memnga satu tumbesaran pembazairan yang nyata la...bila single, dapat berjimat dengan kadar segera yang banyak la....tak caye...cube try....mesti berhasil..sekarang ni..rm5 tu,nak abis dalam masa seminggu pun susah..bukan setakat topup boleh jimat..yang laen pun ye gak...contoh cliche bile kapel,belanja makan,beli adiah bile besday,anniversary and macam2 lagi la..so sangat bersyukur dengan ini status...
  3. SENANG HATI - kenapa aku cakap senang hati??? bila kite single, tak bermakna kite ni hidup keseorangan..mati yelah kene tanam dalm kubur tu sorang(gerun pulak bila igt mati)...kita dapat abiskan banyak masa dengan kawan2 kita(ni antara manusia yg spesies suke berkwan,macam aku la),so kite xde pulak nak sakitkan ati orang len(means orang ke3 la)..kan elok tuk tumbesaran hati kite...bia senang je..tak menyakitkan ati orang len dan kita jugak tak disakiti..^_^...
  4. TAKDE POLIS - ape pulak kapel de kaetan ngan polis ni??ish3..musykil sungguh la aku...hahaha..sebenarnye berkaitan ngan report ni...tiap kali nak pegi mane,buat ape,sume nak kene report..hish..menyampah lak aku....ingat rajin ke nak taip mesej??? sakit tau jari ni...nak bayar ke lau sakit???huhuhu....contoh la kan - b,i nak pg mkn jap ni..u nak ikot?(Pdhal pakwe jauh di timur)..b,i mkn nasi lauk ayam arini...b,jap lagi i nak mandi...b,ok lah..i skit perut ni..nak g tandas... hish..x penat ke duk mereport...taknak pulak mereport kat mak ayah tu...sume nak report..tak tenang rase hidup ni....
teringat pulak pepatah yang ntah sape lah cipta.."SINGLE IS BETTER,COUPLE IS TROUBLE" tapi setiap manusia yang diciptakan oleh ALLAH telah ditakdirkan mempunyai pasangan masing2....bila sampai masa dan seru,dan dipermudahkan urusan jodoh,kite tetap akan berpasangan..tapi status suami istri lebih byk makna berbanding kapel ni..sebabnye..selalu tgk..yang kapel berthun2 pun..bila kawen,pup..sekejap je,dah cerai...so,bes jugak berchenta selepas kahwin ni..ade hikmahnya yang tersembunyi yang mana kita sendiri tak tahu

14 kejicacimaki:

Ashraf Jalil said... Reply To This Comment

Point yng bagos tahap kingkong.. Mekaseh join! hahah! dah listkan dah

TeAqArH said... Reply To This Comment

@Ashraf Jalil kingkong 1 ke 2?? hehehe
same2

MisS HoNeY said... Reply To This Comment

btul..SINGLE itu TERRRRBAIk..BCHENTA LPS KAWEN ITU INDAH :)

TeAqArH said... Reply To This Comment

@MisS HoNeY hehehe..betol2...berdoa la bertemu jodoh yg memang utk kite..^_^

Anum said... Reply To This Comment

setujuuuuuuuuuuuu

alif ismail said... Reply To This Comment

hehe...mmg betul tuh...mcm nak join gak segmen nih...tp xde idea nak tulih...

TeAqArH said... Reply To This Comment

@Anumthnx anum sbb agree..

TeAqArH said... Reply To This Comment

@alif ismail buat je...jdkan cerita dan pengalaman kawan2 sebgai sumber utk menulis

[sutera kasih] said... Reply To This Comment

jauhkanlah dpt pasangan kingkong hehe

TeAqArH said... Reply To This Comment

@[sutera kasih] mntak jauh la...xmau2

Ady said... Reply To This Comment

hummm..bab nak mencari tue yg prob..samada hilang keyakinan diri atau pasrah dgn ketentuanNya...:) - reply dari komen Cik Teaqah

TeAqArH said... Reply To This Comment

@Ady cari tu jgn maen terjah je..agak2 terasa di hati tu..wat la isthikharah....mintak petunjuk drNYA...

cahaya inspirasi said... Reply To This Comment

sesi terjah utk kedua kalinya..hehehe..tadi x sempat nak komen;)

it's trueeeeeeee teaqarh!!! lebih baik bercinta lepas kawin. klu sebelum kawin, buat letih jiwa dan raga jer. penat perasaan tau!hehehe

pinjam ayat cik teaqarh: sesi terjah dr blog ashraf jalil:)

TeAqArH said... Reply To This Comment

hahaha..btol2..sebelom kapel,jage perasaan bgai nak rak..t bia da kwen...mcm xde pape pulak..perasaan tu diabiar mcm tu je...ish3..mintak jauh...sila2 la guna ayat tu.,,hhehehe