Wednesday, August 17, 2011

ADA SAKA?!!!!

assalamualaikum w.b.t dan salam kerinduan...ececece..mood jiwang je sekarang ni..

opsss..entry nak best je an..tp best ke?ok2..untuk elakkan salah paham...bukan teaqah or sape2 yang dekat ngan teaqah ada saka..ini sekadar perkongsian ilmu....terasa nak wat entry ni pagi2 buta ni(Tak takut ke??? pagi2 ni...ce tengok belakang..hehehe) sebab ade one of my fren mimpi pasal yang menggerunkan..sape yang pandai dalm tafsiran mimpi ni..dia tau la...hope xde ape2 la..juz nak share untuk diri sendiri jugak..sebab kadang2 kita sendiri tak tau yang kita ada saka even kita taknak...nauzubillahiminzalik...

1. Gejala pada waktu tidur:

- Susah tidur malam, tidak boleh tidur kecuali setelah besusah payah.
- Sering terjaga pada waktu malam dalam keadaan cemas dan takut.
- Mimpi buruk yang dikenali kabus seperti mimpi melihat sesuatu yang mengancamnya lantas menjerit meminta pertolongan, malangnya tiada siapa mendengar. Biasanya erjadi dalam keadaan ‘kena tindih’.
- Mimpi perkara yang menakutkan dan menyeramkan.
- Mimpi melihat binatang seperti kucing, anjing, unta, ular, serigala, tikus dan sbagainya. Kalau bermimpi dipatuk ular, kemungkinan petanda bahawa sihir telah pun masuk ke dalam jasadnya.
- Bunyi gigi berlaga ketika tidur.
- Ketawa, menangis dan menjerit-jerit ketika sedang tidur.
- Berdiri dan berjalan ketika tidur.
- Mimpi jatuh dari tempat tinggi.
- Mimpi berada di kawasan kotoran atau kawasan perkuburan.
- Mimpi berada di tempat sunyi.
- Mimpi terserempak atau melihat makhluk dengan rupa yang menakutkan atau diistilahkan sebagai hantu.
- Mimpi melihat budak kecil. Bermimpi budak kecil menyusu dan rasa sayangkannya (ini berlaku kepada golongan wanita).
- Mimpi melihat salib atau gereja.
- Mimpi bertemu paderi.
- Merintih dan menangis ketika tidur.

2. Gejala pada waktu jaga:

- Selalu pening, para pengamal perubatan moden tidak dapat mengean penyakit dan dikatakan penyakit misteri.
- Selalu lalai daripada mengingati Allah s.w.t.
- Hilang ingatan dan mungkin mnjadi gila. Gila adalah berpunca dari jin. Dalam bahasa arab, orang gila digelar ‘majnun’. majnun bermaksud dijinkan iaitu isim maf’ul.
- Sering lesu dan malas.
- Rasa sakit di salah satu anggota badan dan doktor tidak berupaya mengubatinya.
- Sentiasa terasa sakit di belakang terutama di tulang belakang.
- Lenguh di sendi-sendi utama.
- Melihat sesuatu yang pelik semasa jaga.
- Mempunyai ketumbuhan yang sukar diubati. Biasanya doktor menakrifkannya sebagai kanser. - Perlu diingat kanser berpunca daripada jin.
- Terasa seolah-olah terdapat sesuatu di bawah tapak kaki. Seperti terpijak batu atau telur.
- Mudah panik dan kaget apabila berhadapan dengan sesuatu ujian.
- Jiwa sentiasa lemah dan tiada motivasi untuk meneruskan kehidupan.
- Sentiasa mengantuk teutamanya dalam majlis ilmu
- Mudah marah dan panas baran.
- Emosional dan terlalu sensitif.


RUJUKAN DI [ SINI ]

sapa pun antara kite pasti tak mahu ada benda ni sebab ia lebih banyak menyusahkan dari mendatangkan kesenangan..tapi dalam dunia sekarang,kite tak boeh pandang enteng pada benda ni sebab benda ni wujud dan mereka juga makhluk ALLAH,cuma bezanya..kita tak mampu melihat mereka sekarang..dan jagalah diri kita sendiri seperti dalam 
firman ALLAH s.w.t " Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang menceroboh) segala jenis kekuatan yang dapat kamu sediakan dan dari pasukan-pasukan berkuda yang lengkap sedia, untuk menggerunkan dengan persediaan itu musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh yang lain dari mereka yang kamu tidak mengetahuinya; sedang Allah mengetahuinya. Dan apa sahaja yang kamu belanjakan pada jalan Allah akan disempurnakan balasannya kepada kamu, dan kamu tidak akan dianiaya. (Al-Anfaal 8:60)

10 kejicacimaki:

Abang Stalker said... Reply To This Comment

kanser punca dr jin?erm..ada jns kot.

thanks teaqarh. :)

Anum said... Reply To This Comment

semua oranga x nak kan

Niena Pengembara Ilahi said... Reply To This Comment

klo tido slalu rasa kna tindih.. bla org sentuh baru rasa lega

NasZ said... Reply To This Comment

saya ni kuat mengigau masa tidur. pernah berjalan dalam tido. tapi jarang mimpi seram dalam tido. tapi macam ada something yang jaga saya mengikut apa yang saya dah lalui. tapi, seingat saya tak pernah saya ada saka.

MOHD NASER.com

Hans said... Reply To This Comment

thanks kongsi
:-)

TeAqArH said... Reply To This Comment

@Abang Stalker myb..tp xtaw la...welkem..

@Anumbila xde iman dlm hati..depa amek utk kesenangan..tp lupa time nk mati nnt susah

@Niena Pengembara Ilahi hurm...lau selalu kene tindih tu myb mende tu dkt ngn kita..tp lau kita p tmpt len bru kene tindih..biasanya tmpt kita tdo tu tmpt dia..sama mcm kat hostel..^_^

@NasZ gerun aih..tdo berjalan..^_^

@Hanswelkem

Mizz Atie Zieya Shukri said... Reply To This Comment

scary

iPai said... Reply To This Comment

takutnya kalau kena saka .. harap2 laa dijauhkan

miZz_nizZ said... Reply To This Comment

tu la..xde sape nk saka..kalo soh warisi [un kmpemxnk jge..tol x.

TeAqArH said... Reply To This Comment

@Mizz Atie Zieya Shukri kite kena tahu even scary..perkongsian ilmu

@iPaibila ada kene hadapi dgn tabah..jgn gatai nk kwn pulakk...cari jln nk buang..

@miZz_nizZ ade je yang nak..bila hati da xde iman..