Thursday, August 18, 2011

KESALAHAN KETIKA MEMBACA AL-FATIHAH

assalamualaikum w.b.t dan salam kerinduan buat semua..^_^

arini nak share mengenai pentingnya kita membaca al-fatihah dengan betol..mungkin selama ini memang betol yang kita baca..xpe..kite re-check aje....kadang2 kite juga terleka..lagi2 yang jenis spesies solat style patuk ayam...^_^


PENTINGNYA BACAAN YANG BETUL DALAM AL-FATIHAH

Membaca al-fatihah adalah satu rukun dalam solat,apabila cacat bacaanya maka rosaklah solat.oleh itu perbaikilah bacaanya dengan ilmu tajwid,bukan setakat bacaanya saja rosak malah kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita.
 Berikut diperuntukan nama syaitan laknat yang wujid di dalam al-fatihah,sekiranya kita tidak berhati-hati.

 NAMA SYAITAN;
 1.DU LI LAH ( bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya DULILLAH.

 2.HIR ROB (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya HI ROB.

 3.KIYYAU (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KI YAU.

 4.KANNAK (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KA NAK.

 5.KANNAS (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KA NAS.

 6.IYA ( dibaca tanpa sabdu ) sepatutnya IYYA..IYA bermaksud matahari.

Dalam ayat ke-5 ,jika salah bacaanya akan bermaksud kepada matahari kami sembah dan kepada mataharilah kami meminta pertolongan"!!!!!!!!

 7.SIROTOL LAZI...sehingga habis hendaklah di baca tanpa henti.

 8.AMIN...hendaklah mengaminkan al-fatihah dengan betul iaitu AA..dua harakat,semoga AMIN kita bersamaan dengan AMIN MALAIKAT insyaALLAH.semoga kita menjadi orang yang sentiasa membaiki bacaanya.

 kesalahan-kesalahan lain dalam surah al-Fatihah:

a) Alehamdulillah (seolah-olah bunyi 'le')...sepatutnya dibaca, Alhamdulillah....
b) malikiyau-middin...sepatutnya dibaca, maalikyau-middin ( 'maa' = dua harakat)
c) siro-thol-lazi na a'n a'm...sepatutnya dibaca, siro-thol-lazi-na an a'm...( perhati dlm Quran, yang pertama adalah huruf alif(ا) , yang kedua baru huruf ain (ع)..bunyi alif berbeza dengan bunyi ain..)

saya kopi kucing artikel ni dari kawan saya yang diberi nama ZULAKMAL dalam notenya yang INI

kalau nak cerita pasal surah AL-FATIHAH ni terlalu banyak..sama da kita nak tahu atau kite nak teruskan kejahilan kita....^_^

6 kejicacimaki:

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said... Reply To This Comment

thankz for the sahring k :0 bagus info2 yang berkaitan keagamaan ni :)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said... Reply To This Comment

thankz for the sahring k :0 bagus info2 yang berkaitan keagamaan ni :)

Abang Stalker said... Reply To This Comment

trm ksh teaqarh..:) sblm ni mmg x de amik kesah sgt.yela..fatihah kn kononnya da cm ABC je tuk kita.jahil betul..:(

TeAqArH said... Reply To This Comment

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine welkem...mmg leh google tp x salah lau kite share an...mungkin ade yg x google...

@Abang Stalker sbb kite baca dari kecik..kite dijar dr kecik..sebab tu kite rase kite dah tau semua tu...tp berapa ramai antara kita yang tahu makna ayat2 dlm surah al-fatihah???

IBNU QASIM said... Reply To This Comment

perkongsian ilmu yg menarik...

Amirah Suhana said... Reply To This Comment

nice one !

kadang2 kita dah terbiasa baca kan..insyaallah akan cuba memperbaiki :)