Thursday, August 18, 2011

UNIKNYA NOMBOR 7

assalamualaikum w.b.t dan salam kasih....masih mud bunga-bunga...

semalam hari rabu yang dimana blogger ade wat entry pasal WORDLESS WEDNESDAY and aku jugak tak kertinggalan nak menempek buat mende tu jugak...semalam aku pos gambar ni....
tadaaaaa.....
yang sudi menjenguk dan mengomen tertanya-tanya apa yang ada dengan NO.7 ni...num bertuah ke??? akan hadirnye eleven ke??? sebab 7 kali clash and da jumpe pakwe yang ke7 and macam2 lagi la.sume tu wat teaqah tergelak aje...seronok..macam2 tafsiran kan..tapi tak perlu la kite percaya kepada nombor ni...so arini teaqah nak share pasal menariknya no.7 ni sebab ia juga berkaitan dengan kehidupan seharian kit....sebelum tu..ni ade sedikit perkongsian...
sesungguhnya ALLAH itu ganjil dan DIA suka akan keganjilan dan mengikut sunnah Rasulullah s.a.w,baginda suka menggunakan nombor ganjil berbanding genap dan dalam banyak2 nombor yang diulang-ulang di dalam al-quran adalah NOMBOR TUJUH
1. ketika melakukan ibadah HAJI, kita perlu melakukan tawaf iaitu mengelilingi KAABAH sebanyak TUJUH kali....melakukan SAIE iaitu berulang alik dari SAFA ke MARWAH sebanyak TUJUH kali, melontar JAMRAH sebanyak 3kali dengan TUJUH biji batu...ini ketika ibadah haji sahaja...da banyak mengenai TUJUH

2. ketika SUJUD dalam solat,sebanyak TUJUH anggota yang terlibat(2 tangan,2 kaki,2 lutut 1wajah) dimana jika kita ingkar perkara tersebut,seolah-olah kita tidak mahu sujud kepada ALLAH dengan penuh rasa kehambaan.

3. ALLAH menciptakan TUJUH tingkat SYURGA dan NERAKA

4. ALLAH menciptakan TUJUH lapis LANGIT dan TUJUH lapis BUMI

5. ALLAH menghiasi Al-quran dengan TUJUH surah yang panjang...

6. Al-fatihah yang kite baca tiap2 hari dalam solat jugak mengandungi TUJUH ayat

7. dalam ucapan dua kalimah syahadah mengandungi TUJUH ucapan yang merangkumi 1 ayat besar kalimah syahadah iaitLaa Ilaaha Illaa Allaahu Muhammadar Rasuulu Allah

8. ALLAH menjadikan SIANG dan MALAM bersilih ganti selama TUJUH hari

9. ALLAH hiasi UDARA di langit dengan TUJUH lapisan UDARA sepertimana dalam firman ALLAH s.w.t dalam surah An-Naba' ayat ke-12 " ' Diterangkan dalam surah tersebut = Langit terdiri dari beberapa lapisan yang dimulai dengan air,embun,besi,perak,emas,mutiara dan mira delima.Setiap satu lapisan berjarak dalam 500 tahun. "

10. PELANGI ada TUJUH warna. BENUA dunia ada TUJUH..TUJUH mengiku skala PH adalah neutral...kenapa x 4??kenapa x 5???

11.hampir terlupa....nafsu jugak ade TUJUH tingkat...x caye..bace ni..[ KELIK KAT SINI ]
dan banyak agi lau nak carita pasal NOMBOR TUJUH ni...pada teaqah,ianya adalah RAHSIA ALLAH...hanya DIA yang tahu kenapa TUJUH...tak perlu la kite sampai gila nak p kaji..tapi pada teaqah...nombor TUJUH memang sangat UNIK...^_^

so,da terjawab ke soklan korang sume???

8 kejicacimaki:

Umar Faruq said... Reply To This Comment

bagus entri ni.. dulu pun aku tertanya-tanya pasal no 7 ni.. hhaa.. and kalau perasan player sukan yang top ramai guna jersey no 7.. :D

fiq. said... Reply To This Comment

banyak gila hikmah di sebalik nombor 7, tapi memang selalu nombor ganjil digunakan, dalam masakan, contoh bilangan bawang putih..hurm,, tips mak,

thanks sharing =]

Life Goes On... said... Reply To This Comment

terbaek

ciK nAzyFaH said... Reply To This Comment

tQ~new information about 7..nice~

TeAqArH said... Reply To This Comment

@Umar Faruq tulah...byk sgt rahsia pd no7 yg x mampu nk ungkaikan

@fiq. yeke tu petua dia??utk ape erk petua tu??

@Life Goes On... thnx

@ciK nAzyFaH thnx..^_^

Marina Monroe said... Reply To This Comment

Salam Ziarah, auntie link kan N3 ni ke blog auntie.
Selama berkenalan auntie follow yea..
TQ

kasihibu said... Reply To This Comment

TERIMA KASIH DI ATAS PERKONGSIAN

Nur Dzafirah said... Reply To This Comment

saya juga peminat no.7 :D