Monday, November 21, 2011

buat je kerja kita

assalamualaikum semua dan salam sayang dan salam rindu...first of all nak ucapkan terima kasih pada sapa yang sudi singgah sini walaupun tuan belog ni terlampau jarang update...nak mintak maaf laa..wat masa skrg sgt sibuk sebab bulan12 ni ade prog besar kat U yang mana aku and dak2 persatuan organized..so sem ni memang sgt2 bz...ok2..tu muqaddimah aje...panjang pulak dah kan..^_^

kelik untuk tumbesaran yang membeliakkan mata

kite hidup kat dunia ni ade tujuan masing2 kan..ALLAH swt pun ciptakan kita ni semata2 untuk beribadah kepadaNYA..tapi maksud ibadah kt sini bukan la 100% korg duk kat masjid,bertafakur sume tu..sampai lupa tanggungjawab kita yang laen...

kite hidup kat dunia ni tak boleh nak pentingkan diri sendiri..kita sesama ISLAM harus saling nasihat-menasihati apabila nampak keburukan walaupun diri kita tak betul..yang dinasihati tu,terima ajelah nasihat walaupun kita tau org yang nasihat kite pun sama2 tak betol.. tak payah nak maki2...

tapi yang aku perhati sekarang(lagi2 dalam muka buku)...if ade sesuatu yang memalukan terjadi yang melibatkan agama...angpa suma duk maki hamun orang mcm x sedar ja...duk mencarut bagai..duk cakap pasal dosa pahala..pasal syurga neraka....aduyai...

SAPA KITA NAK NILAI DOSA PAHALA SESEORANG??? tanggungjawab ang duk nasihat..bukan makian yg diberikan..lau orang BUKAN ISLAMtengok perangai angpa,pa pandangan mereka mengenai ISLAM?? yg kita sedia maklum ISLAM itu lembut....bukan keganasan...

ORANG ISLAM YANG MEMBURUKKAN AGAMA ISLAM ITU SENDIRI..jangan kita nak menuding jari kat orang lain..kite ni x dijanjikan masuk syurga pun..bukan macam para SAHABAT dan SYUHADA'....tapi yang aku nk TEGASKAN kat sini...

BUAT JE KEJE KITA sebagai seorang KHALIFAH yang ALLAH turunkan ke mukabumi ni...jangan nak duk sibuk pertikai dosa pahala..tak payah nak sibuk kejar pahala..BUAT JE KEJE KITA...dapat atau tak pahala tu..itu kerja ALLAH..lau kite buat sebab nak dpt PAHALA...itu semua adalah NAFSU...bukan kite buat kerana ALLAH..kite buat kerana GANJARAN...BUKAN KERANA TANGGUNGJAWAB KITA...dan ingatlah...ALLAH tu TIDAK KEJAM....

4 kejicacimaki:

Abg Stalker said... Reply To This Comment

jaga dri sdri je xpyh jaga tepi kain org.itu lg senang kn.tutup mulut lebih baik dr berkata2 bnd yg kita x pasti. :)

TeAqArH said... Reply To This Comment

@Abg Stalker selemah2 iman adalah menasihati dgn hati..lau ase mampu utk bg lisan..bg jelah..kene jgk jage tepe kain org...nnt duk kubur sblh dia..dia duk terjerit terlolong...bising je kan..bila da nshat..lepas tggungjwb..tp jgn la duk maki..:)

nuyui a.k.a miss YUI said... Reply To This Comment

dri sndiri kena betulkan..

tp xslh nak tegur..

jgn mlmpau sgt sibuknya udah!

Anum said... Reply To This Comment

lebih baik buat keja sendiri kan :)