Monday, January 31, 2011

alhamdulillah mereka selamat..

baru2 ni kite dgr(bkn dgr la,..mmg terjadi pun)
di mesir..berlakunye tunjuk perasaan besar2an..
oleh anti-kerajaan(takotnye la lau aku kat situ)....
kereta perisai ade kt mane2...
pelajar malaysia pun terputus hbngn...
terputus hbngn tu means dgn dunia luar la..
dorg xleyh connect tenet or etc la..
isau gak aku cz aku de kwn yg study kt sane..
ptot la suddenly dya da x kol aku(tertanye2 jugak)...
mmg doakan dya selamat la kat sana...
pic ni aku amek dr kosm0(pinjam erk)....
lau nak taw cite selanjutnye...
ace cube try test klik kat sini...
cube r..jgn x cube...
nnt titik jari lau xnk click...
huhuhu

Saturday, January 29, 2011

dari mana nak ke mana???

ibubapa blh tanyakan soalan berikut kpda anak2nya.guru pula boleh meminta pelajar2nya menulis jwpn masing di atas kertas. shabat handai boleh saling bersoal jwab.tp ape yg lebih penting ialah bertanya diri sendiri.. Berikut soalannya:

1. di mana anda berada skrg?
2. apa yg anda sedang lakukan?
3. ke mana anda akan pergi selepas ini?

psti jwpn yg akak diberikan oleh setiap individu akak berbeza dgn jwpn individu yg laen. perhatikan pd jwpn yg akan di berikan:

kump1
1. sy sedang duduk diatas sofa dlm umah sy.
2. sy sedang membaca buku smbil berbual dgn rakan
3. sy akan keluar membeli-belah di pasar raya berhampiran

kump2
1. sy berada di sebuah planet hijau yg mmg sesuai dihuni.
2. sy sering melakukan yg terbaek demi mencapai cita2 dan impian sy
3. nanti,sy harap sy akan berada ps satu kedudukan yg dihormati dlm masyarakat dgn pencapaian yg membanggakan.

kump3
1. sy berada di bumi Allah yg dipenuhi dgn nikmat dan ujian
2. sy sedang berusaha sedaya upaya m'jadi hamba yg taat dan khalifah yg memakmurkan bumi Allah
3. sy akan menuju dunia akhirat yg kekal abadi.

atau mungkin boleh tanyakan soalan ini juga. "DARI MANA NAK KE MANA?"
jawapan yg mungkin diberikan adlh seperti berikut:
1. sy dr ofis dan nk balik ke rumah
2. sy berasal dr tanah dan akan kembali ke tanah jua(alam kubur)
3. saya datang dari Allah dan akn kembali kpda Allah

semua jawapan yg diberikan tiada salahnya. semua betul mengikut perspektif masing2. namun manusia takkan mungkin dpt memberikan jwpn yg ketiga. jwpn ketiga hanya diberikan oleh manusia yg mempunyai tauhidic mindset. ANDA BAGAIMANA?

sumber rujukan dr majalah SOLUSI m/s 80
p/s: Ianya hanya sekadar muhasabah pd dri kita yg mana kita ni ada kekhilafannye..

dialah kawan,teman dan sahabat....

ni entry sambungan....
aku wat entry ni special for him la....
aku x kesah la ko bace ke x..(dlm hati berharap ko bace la entry ni)
hehehehe(ketawa girang)....
juz wanna say thank to him bcoz alwaz be my side when i in trouble...
when i happy or sadness(tacink babe)
(tetibe lak aku skipping speaking plak)...
ko baek ngn aku dude...even kite baru kenal...
ko x teragak2 nk wat aku jd kawan baek ko....
(kawan,teman dan sabahat sahabat)...
aku terima ngan ati terbuka...
bukan senang nk cari sahabat...tol x??(Sape sokong???tekan like kt post aku ni....
(hehehe(ketawa sambil tutup mulut))
kawan leyh je nk dpt dlm 1000...
tp nak dpt sorg sahabat pun susah...
tp persahabatan aku dan dia x mcm org laen..
(kami berahsia utk mengelakkan perkara x diingini(ape dia,biarlah rahsia(nyanyi cm lagu siti tu au...))
aku saje je letak pixca ni...
sbbnye,kat umah kwn aku ni de rabbit atau pun arnab(dlm bahasa melayu)...
hehehe....
malas da nk merepek...
ckup la sampai sini....

p/s: ko ttp sahabat aku dunia akhirat MY KEREMPENG... 

Wednesday, January 26, 2011

kawan,teman atau sahabat


sekali pandang..perbezaan kawan,teman atau sahabat ni pada ejaan....am i rite?? tanpa kita sedar...perkataan ni berbeza maknanye pada seseorang insan(cm aku la)..hehehe...
pada aku la...
KAWAN bermaksud sesiapa yg berada disekeliling kita yg mane.bila kite jumpe,kite leyh tegor,borak2,lepak,ketawa2.....mg mudah sgt utk dapat kawan...itu pandangan peribadi aku la(sambil mendongak sedikit dan berpikir)....
TEMAN meaning is(speaking la pulak aku) org sekekeliling yang rapat dgn kita..tp x semestinye dorg kenal kita mcm mana...tp dorg ni,boleh dgr masalah kita.....taraf teman lebih tggi dr kawan....
last sekali(sekali je,jgn byk2 kali pulak) adalah SAHABAT...mmg senang nk dpt kawan yg amat ramai....tp dlm ramai2 to..nak ade seorg sahabat pun sgt2 la susah(dahi berkerut2)...SAHABAT pd aku taraf dya sgt2 la tinggi...tgk la(sila imbas sirah2 anbiya ye)...NABI menggunakan SAHABAT bukan kawan atau teman....betapa tgginya martabat SAHABAT ni....mereka ada dgn kita saat kita susah dan senang...tanpa ade rungutan pun..mereka paham kita seadanya.....mereka terima segala kekurangan diri kita....
tidak perlukan bertahun2 untuk mendapatkan seorang sahabat..aku ckp ni,atas dasar pengalaman..hehehe...(gelak x bersalah)...
wah...panjang entry aku kali ni...sbnrnye ade cerita di sebalik entry kali ni......tp aku cita laen kali la....cume aku nak SAHABAT2 aku tau..aku syg korg sgt2......
p/s: sahabat selamanya...

Monday, January 24, 2011

DASAR PEMBOHONG!!!!!!


Samad adalah seorang profesor terulung, dia berhasil mencipta robot yang boleh mengesan pembohongan, dia membuat robot itu sehinggakan ketika mendengar pembohongan, robot tersebut akan terus menampar si pembohong itu…
Samad dengan bangganya membawa robot itu ke ruang tamu dan menunggu anak lelakinya pulang. Tapi anaknya tidak kunjung pulang. Sehingga pagi barulah anaknya pulang.
“Kamu dari mana?” tanya Samad.
“Ada pelajaran tambahan ayah”, jawab anaknya.
*PANG* Robot tersebut menampar anaknya.
“Nak, ini adalah robot ciptaan ayah, dia akan menampar sesiapa yang berbohong! Sekarang katakan dengan jujur, kenapa kamu pulang lewat??!
“Maaf ayah… saya baru habis menonton movie di rumah kawan…”.
“Cerita apa?
“Cerita Papadom ayah”.
*PANG*
“Katakan dengan jujur cerita apa?!”
“Maaf ayah… saya tengok cerita lucah”.
Mendengarkan itu marahlah Samad.
“Kamu nie… kecil-kecil dah nakal… kamu nak jadi apa bila besar nanti?! Malukan ayah saja perbuatan kamu nie. Masa ayah kecil dulu , ayah tak pernah pun buat macam nie.
*PANG* Samad ditampar oleh robotnya.
Suasana hening untuk beberapa ketika…
Isteri Samad kemudian masuk ke ruang tamu dan langsung berkata… “Huh, sama saja kelakuannya, ke mana akan tumpahnya kuah kalau tak ke nasi? Bagaimana pun sememangnya dia anak awak…”
*PANG*
Robot menampar isteri Samad sebelum isterinya sempat menyelesaikan kata-katanya…
dan semua terdiam…

p/s: sape soh menipu??
kan da kantoi..
sia2 je...
jujur itu penting...
hehehe

Sunday, January 23, 2011

mari mengasah minda....

Ha...cuba teka....jgn pikir yang bukan-bukan
tau!!!!!!!!!!!!!

1) Jilat-jilat bila dah basah baru cucuk, jilat-jilat bila dah basah baru cucuk

2) Banyak-banyak bas, bas apa yang pandai

3) Banyak-banyak mi, mi apa yang boleh makan ngan ais

4) Kenapa anjing kencing angkat sebelah kaki

5) Apa perbezaan lampu stadium ngan lampu bilik

6) Apa binatang, badan kecik macam semut tapi mata besar "bulb" mentol

7) Mana lagi tua, motorsikal ke kereta?

8) Kangkang peluk, kangkag peluk, bila dah dekat climax pegang buah

9) Ahmad bin Abu, kambing bin apa?

10) Bagaimana nak bezakan ikan betina ngan ikan jantan?

Jangan lihat jawapan nya dulu


 
da menyerah,baru leh tgk jawapna dia...muahahaha

ini jawapannya:-

1) Masukkan benang dalam jarum

2) Bas sekolah lah, the only bas pegi sekolah

3) MILO AIS

4) Sebab kalau dia angkat dua kaki, dia jatuh sebab tulah dia angkat
sebelah aje.

5) Lampu stadium kalau ada 'game' dia pasang, tapi kalau lampu bilik ada 'game' dia padam

6) Semut yang matanya BENGKAK

7) Motorsikal......sebab dia pakai tongkat

8) Panjat pokok kelapa

9) Kambing binATANG

10) Ikan betina - ikan duyung, ikan jantan - ikan bakar, mana ada pompuan nama BAKAR

Tuesday, January 18, 2011

9 perkataan dr perempuan yang lelaki mesti waspada....

ASSALAMUALAIKUM kwn2...
selamat pagi malaysia....
mulakan hari anda dgn senyuman yg manis au..
cmni..^____________^
arini aku de topik la nk share2 ngn korg...
ni panduan utk lelaki la...
yg pmpn jgn la terase(cz pd aku mende ni btol je)...
hehehe....(jangan mare)....
sebelum mula...
aku nk tnye la org lelaki la..
korg ade kenalan perempuan x???
Korang mesti ada kan kwn pompuan, aweks or isteri or pe2 gelaran yg korang rase nak bg la. So sepanjang korang kenal mereka yg bergelar pompuan nie korang penah da masalah komunikasi x dgn diaorg? Slalu slh fhm?

So kpd kaum laki sekalian, sini da tips skit or peringatan ketika anda berhadapan dgn pompuan. Tips nie tentang maksud sebenor perkataan2 yg pompuan slalu guna, so that korang xde la tafsir lain....nanti parah tue. So slamat mencuba...hehehe.
 


(1) Fine: This is the word women use to end an argument when they are right and you need to shut up.

(2) Five Minutes: If she is getting dressed, this means a half an hour. Five minutes is only five minutes if you have just been given five more minutes to watch the game before helping around the house.
(3) Nothing: This is the calm before the storm. This means something, and you should be on your toes. Arguments that begin with nothing usually end in fine.

(4) Go Ahead: This is a dare, not permission. Don't Do It!

(5) Loud Sigh: This is actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A loud sigh means she thinks you are an idiot and wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you about nothing. (Refer back to no 3 for the meaning of nothing.)
(6) That's Okay: This is one of the most dangerous statements a women can make to a man. That's okay means she wants to think long and hard before deciding how and when you will pay for your mistake.

(7) Thanks: A woman is thanking you, do not question, or Faint. Just say you're welcome. (I want to add in a clause here - This is true, unless she says 'Thanks a lot' - that is PURE sarcasm and she is not thanking you at all. DO NOT say 'you're welcome' ... that will bring on a 'whatever').

(8) Whatever: Is a women's way of saying F**** YOU!

(9) Don't worry about it, I got it: Another dangerous statement, meaning this is something that a woman has told a man to do several times, but is now doing it herself. This will later result in a man asking 'What's wrong?' For the woman's response refer to no 3.

p/s:
1. Kpd kaum pompuan sowi klu korang mrh ye,(think out of box)....hehehe
2. Kpd kaum laki spread da message so that korang leh berhati2...so xde la nanti da yg kena tido d sofa ke or terpakse mkn nasi bungkus mamak lak....hehehe
3. Artikel nie just nak share je, xde kena mengena dgn sesape. If anda x mcm tue, so bgs la. Sharing is caring

Monday, January 17, 2011

pusing-pusing sekitar PERLIS

assalamualaikum semua??(baek korg jwb salam aku ni)
ape kabar??? mesti shat an??
yg x sihat to..cpt2 la mkn ubat....
ari ahad baru ni,bersamaan 16jan2011...
hari keputeraan sultan kedah..
so aku nk wish jugak la walaupun da terlewat sehari...
so..ari smlm kompem2 la cuti umum utk negeri kedah....
so,dgn senang hatinye...aku pun ikot la mely(partner aku)..
mesti korg x kenal an..
pic dya ade kt sblh ni...
tgk la...(lau malas,xtaw la nk habaq cmna lg)hehehe...
aku ngn mely deal mau bgun kol 9og utk memulakan journey kami di perlis..
utk pengetahuan korg,mely ni duk perlis(kt beseri)..
korg taw x??lau xtaw..google map la erk..
aku nk terang pun xtaw...
huuuu..aku da mula merepek..
mula2 aku p padang besaq,
tp xdak la gambar...yg aku leyh tunjuk..
ape yg aku beli..
ni dia....
tadaaaaaa....(terkejut x???)
(baek korg terkejut)(hahahaha)
ni la yg aku beli...
besaq x kasot ni???besaq an...besaaaaqqq....
xpa2...yg penting beg kasut ni unik...
seterusnye..aku meneruskan perjalan ke gua kelam...
ini dia pic nya...
hahaha..aku berada di lokasi...
JANGAN PANDANG BELAKANG CONGKAK!!!!!
eleh..x takot pun...
ni lak gambor partner aku....
tadaaaa...ni la melly(tak tahan lg(kene nyanyi cm melly goeslow to tau)
kteorg xleh amek pic berdua..
cz kteorg mmg g jln2 berdua je...
sedih woo.....
seterusnye..
kami meneruskan perjalanan ke tasoh lake..
ni pun slh satu lokasi pengambaran jugak...
kem pink(tu pun lau korg tgk la)....
ni dya tmptnye...
menyorok(bahasa standard erk...bukan loghat utara)
di sebalik dahan pokok..
aku tgk da mcm lastik getah da pokok ni..
hahaha...
ni pic kami berdua...
waaaaaaaa....panjang nor entry aku kali ni...
lau korg busan..
aku mintak maap la yerk..
heehehe...
k la..wa chiow skrg...
tata...salam...

Saturday, January 15, 2011

welcome new semester,,,

mulakan hari anda dgn senyuman...
^_____________^
start sem bru dgn ko-k....
walaupun agak penat..
tp aku semangatkn diri..
tau x nape:
tau x??
mesti la korg xtaw...
lalalala....
ni last sem utk ko-k...
lepas ni...eyh la blik lewat sikit nor dr biasa...
sem ni ku akan tawan gunung jerai ma....
ni 1st time nk hiking...
blom penah lg...
agak2 jd x cmni??
 lau jd cmni....
agak2 best dak??
men jongkang-jongket kt puncak gunung??
cm best je....
wink...wink...(mata da kuar star2)
ok la tawan2...
wa mau bersiap2 sudah...
berseiap utk jd sleeping beauty...
hahahaha....
ko-k ku ptg...lambat lg na....

tadaaaaaaaaaa!!!!!

hahahaha......kenapa aku ketawa???
penatnye YA RABBI....sampe2 je hostel...
jd PENGANGKAT BERAT yg berjaya...
seberat2 kotak,sampe keringan2 kotak aku angkat...
hahaa...aku nk tunjuk la.....
bilik aku yg bersepah larah ni...
byk an barang....itu belom lg tuan tanah ni kuarkan
segala harta karun.....
x sanggup asenye nk kemas ini semua....
utk pengetahuan korg..
aku smpe ostel tercinta(DPP PROTON)!!!!!!
dan jugak bilik terchenta(10d308(tingkat3 au))
da lewat petang gk la...
memang letih sgt2........
now..aku nk letak ape yg aku buh kt entry to...
TADAAAAAAAAAAAA!!!!!!
     setelah beberapa jam berhumpas-pulas dgn segala harta karun aku ni....
inilah hasilnye.....da siap....
now...aku leyh tdoq lena...
lalalala

Friday, January 14, 2011

misi menguruskan badan bermula lg

tiap2 kali sem break je,berat mesti naek...
tiap kali berat naek ja,time sem break...
bila mau capai target cmni...hahaha
sem4 da tiba..so misi aku bermula lg....
aku da target..nak xnk...aku akan wat aku dpt trun 15kg...
sem ni jgak..dlm bulan4....
hahaha...aku da deal ngn kwn baek aku
if aku berjaya...dya kene belanja aku..
lau aku x berjaya,,akan melayang la duit aku....
waaaaaaa......
 aku nak jd mcm ni la....huhuhu..
agak2 leyh x aku capai matlamat....
^__________________^

Tuesday, January 11, 2011

ChurpChurp | Social Share » Redeem your discount tokens at Celcom Great Sale today! (Preview)

ChurpChurp | Social Share » Redeem your discount tokens at Celcom Great Sale today! (Preview)

mau pulang ke bumi sintok yg terchenta

hye kawan-kawan.....sihat x kamu sume????
aku sihat sentiasa...da lame aku x post ape2 an..
da bersawang aku punye blog niyh.....
arini baru rajin aku nk upgrade aku punye blog ni...
mentang2 tenet laju cm cheetah!!!!walaweehhhh....
back to da topic...aku mau pulang ke bumi sintok sudah....
esok tiketku....cepat an...busan sadah cuti lame2..
xde ape yg seronok cz aku x keje pun..
so..esok aku akan bz...
perkara yg paling malas nk buat bile pegi mane2..
packing barang....
waaaaaaaaaaaaaaaaaa...MALASNYE....
ade x luggage yg lau kite campak je baju dlm to..tros kemas???
ade x??ade x??ade laaa...nk beli....
ok la kawan2....nk est..utk journey yg panjang esok....