Thursday, June 30, 2011

congrats to him

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm ati pun xpe...
ni entry khas ditujukan kepada ABG TEROR...tahniah untuk ape??? tahniah kerana telah menjadi ayah secare rasminya hari ni....lau x kenal abg teror tu sape..meh nak letak header dia...
belog papa teror
mesti seronokkan abg teror bile da jadi seorang ayah kan..^_^ cik debab tumpang gembira tau....dan terima kasih banyak-banyak sebab tolong decoratekan header cik debab....kat atas tadi cik debab tunjuk header abg teror...now nak tunjuk baby comel dia..^________^
baby gurl tau...^_^
kepada ABANG TEROR , semoga menjadi ayah yang baik kepada anakmu..dan semoga anakmu menjadi anak yang solehah dan senantiasa buat abg teror dan isteri tersenyum..semoga kasih kalian kekal hingga ke syurga..nanti jangan lupe hapdate name baby okeh...^_^

hari ke-4

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm ati pun xpe...
hurm..ari ke-4 untuk ape erk?? arini ari ke-4 cik debab puasa...kenapa??adakah sebab ade kaetan ngan ENTRY ini??? ohh...tidak sama sekali....ni ari ke-4 aku puasa sebab sekarang kan da bulan rejab..saje amek peluang ni...bukannya selalu kan....so sepanjang 4 ari ni..aku rase mewah sangat pulak time berbuka..padahal aku sorang je yang puasa..tapi time berbuka,dapat la makan sekeluarga....^_^
aku saje nak story pe lauk yang aku makan dari 1st day pose sampai arini..^_^..


ari pertama,mak aku tak masak sebab aku tak bagi tau pun aku pose..mak aku juz bawak balik makanan dari meting kat opis..tp tak sedap pun..tetap masakan mak jugak yang sedap..
ari kedua pulak, mak aku masak(Aku tolong okeh), gulai tempoyak ikan patin..pergh..kecur-kecur,pehtu aku pulak masak puding diraja....
ari ketiga pulak masak ikan selar kuning masak acar...yang ni aku biasa je..sebabnye,aku tak berapa suka acar,tp makan jelah...mak masak..sedap-sedap...
arini ari last pose untuk diz week..pergh...makan besar pulak arini....mak masak ikan patin stim, terung goreng, sambal goreng, abang aku pulak belanja ayam golek, aku pulak buat sekodok sayur(ni memang peberet aku niyh)....


jumaat until ahad memang tak puasa..sambung balik next week...jom kite same-same puasa okeh..^_^
ihsan pakcik google..^_^

SPONTANEOUS THURSDAY #1

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm ati pun xpe...
2 hari ni aku rajin sangat pulak BW..bagus la..time cuti ni je aku dapat buat macam ni..da jd student nanti,aktiviti cmni akan dikurangkan lagi..^_^
AKU NAK KURUS DAN SEHAT!!!!!!!!

apa itu spontaneous thursday??? kelik SINI

saya nak jugak di review...!

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm ati pun xpe...
KELIK SINI utk ke tapak semaian...
sebab musabab nak belog di riview...sebab masih mentah dalam dunia penulisan dan blog ni...nak bertanya agak segan..tp berpegang,malu bertanya,sesat jalan...so bolayan..tanyo je..alang-alang kak niena wat segmen..join la...sayang kak niena..^_______^

Wednesday, June 29, 2011

biaq benar???

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm ati pun xpe...
arini aku nak meneroskan sesi penjadi penternak yang berjaya...penternak ape???kambing kah??lembu kah??? oh tidak..tidak sama sekali..aku nak jadi penternak lemak yang berjaya...hehehe..sebab tu nama CIK DEBAB..kalau tak jadi penternak yang berjaya...macam mana nak jadi cik debab..bagi meneruskan kerjaya yang begitu bagus ni..cik debab nak kongsi la..ape yang cik debab makan..hehehe...arini kite maen masak-masak macam zaman kanak-kanak riang dulu kala...ape yang cik debab nak ajaq korang??? PUDING DIRAJA opkoz la kuning..kuning kan lambang diraja..tak caya erk ada puding ni??? id tak percaya...sila bertanyakan penduduk tetap pahang...

simple pimple je nak wat puding ni..petik jari je dah siap(nampak sangat menipu)...
aku nak citekan ape rempah ratus bahan2 yang diperlukan....

-pisang lemak manis sesikat or dua sikat...
-jala emas(aku pun xtau ni ape,,so aku x letak okeh)
-buah ceri(Wana merah or ijau,suka ati korg okeh)
-buah prun 200gram(aku guna sunsweet jer)
-minyak sapi(guna masa nak goreng pisang)

untuk buat kuahnya pulak..
-1tin susu cair(Aku guna ideal sebab best)
-2cawan gula(aku letak 1 je sebab x tahan manis2)
-3biji telur(korang amek telur kuning je au)
-air setengah tin susu cair
-esen vanilla x dilupakan
-daun pandan(lupe lak tadi)

cara penghasilan...
  1. korang panaskan la minyak atas kuali tu..lau korang x panaskan...cmno nak gureng pisang lomak manis tu hah..(letak minyak sapi utk taknak bg pisang melekat kat kuali)...peringatan,.korang goreng macam tu aje tau..jangan gune tepung pulak...korang gureng pisang sehingga kuning2 yg sedap mata memandang...
cara penghasilan kuah puding
  1. pukul kuning telur bersama-sama dengan susu cair..biaq mereka dating okeh...hehehe...da siap tu...sila tapis sebab nak tapis itu ibu telur....
  2. dah tapis tu,sila la masukkan gula dan kacau la sehingga larut....masukkan air sekali..jangan dilupakan pulak ye...
  3. peh da siap sume...masak atas dapur..letak sekali daun pandan okeh..kroang simpulkan la daun tu...(sila gunakan api kecil okeh)...
  4. masak sehingga sederhana pekat(maintain guna api kecil sampai siap masak)...da agak sederhana pekat tu, letak esen vanilla dan kacau hingga la sesedap rasa...lau x suke pekat xpe...biaq cair..mane2 boleh.ikot kesesuaian pemakan..^_^ *kacau selalu untuk elak kuah tu bergentel-gentel dalam tu...
  5. dah siap..sila kuarkan daun pandan yang dimasak bersama kuah puding....
nilah hasil yang aku buat...^_^...xde ceri kan..sebab aku tak suka..so aku ganti ngan kismis....
ia dinamakan puding diraja kerana ianya makanan istana..dan TENGKU PUAN pahang yang buat resipi ni...so sapa yang makan puding ni..akan jd golongan diraja la an...(maen2 je..at least dpat rasa makanan yang dibuat dari orang istana...^_^)

dia datang lagi

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm hati pun xpe...

sape yang datang??sape yang datang???hish...excited bebenor nak tau nye...bagus la aok-aok sume excited..DIA bukan la siapa-siapa...DIA hanya datang sekali je setahun..^_^..so dia tu adalah ISRA' MIKRAJ....maghrib jap lagi..genap la 27rejab...pd 1432hijrah.....kenapa aku cakap magrib da genap 27rejab???bukan 12 tengahmalam nanti?? sebabnye bagi  mereka yang tidak tahu,dalam bulan islam,bermulanya hari baru ialah pd waktu maghrib..so malam ni pakat-pakat la kite beribadah kepadaNYA..bukan sebab nak pahala banyak(tu dah salah niat) tapi untuk kite lebih mendekatkan diri kita kepadaNYA..sambil-sambil tu kite hayati sejarah disebalik ISRA' MIKRAJ ni...^_________^


Giveaway from Moscow by Miszlullaby

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm hati pun xpe...
KELIK SINI utk ke tapak semaian yg sebenar.....
lau nak tengok syarat2nye..korang leh kelik kat caption gambar tu erk..^_^ tau x nape nak join GA ni???sebab x mampu nk g ober da sea...so join la ga nie..tak dapat pegi pun,ade tuah,dpt adiah dari sana..^_^...cik debab tag 5 orang yang bertuah ni..^_6
  1. sheypull
  2. muz
  3. iejam
  4. cik ezy
  5. ame
p/s- tarikh tutup GA ni 30/8/2011(last day puasa,,insyaAllah)

Wordless Wednesday #1

Assalamualaikum..
Biar gambar pula yang berbicara.. sebab hari ni.. Wordless Wednesday Day !



wordless wednessday-dimana sume blogger akan upload gambar tanpa adanya caption..gambar mampu menceritakan 1000cerita...^_^

Tuesday, June 28, 2011

kotak bulat promote blog

KELIK SINI utk ke tempat asal
kenapa nak dipromote??Sebabnye kan..sebab...
  1. tqah still newbie.... 
  2. banyak yang perlu belajar
  3. nakkan pembaca setia...(xmau paksa2 foloe,foloe biaq ikhlas..setakat foloe tp x ramah pun x best jugak)
  4. nak tambah kenalan..^_^

tanpa sedar!!!!

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm hati pun xpe...
arini cik debab nak cite pasal SYIRIK..yang mane aku tau korang mesti tau maksud syirik kan..tak tahu secare detail tp mesti tau jugak..sebab penah belajar dalam pendidikan islam kan,,tp x ingat la kurun bile...^_^...ok pada sapa yang tak tahu maksud syirik,meh nak bagi maksudnye..ni atas ikhsan uncle WIKI okeh....baca dan hayati maksudnye okeh kawan-kawan dan readers tersayang...

Syirik adalah perbuatan menyekutukan Allah dalam apa juga bentuk sama ada perkataan, pegangan, perbuatan dan iktiqad iaitu dengan menjadikan suatu yang lain iaitu makhluk bernyawa atau tidak sekutu bagi Allah.
Firman Allah yang bermaksud: “Bahawasanya, sesiapa yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain, maka sesungguhnya Allah haramkan kepadanya syurgadan tempat kembalinya ialah ke neraka.” – (Surah al-Ma’idah, ayat 72)
Firman-Nya lagi yang bermaksud: “Bahawa sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa seseorang yang syirik kepadanya dan Allah akan mengampunkan kepada sesiapa yang Dia kehendaki iaitu selain dari dosa syirik. Barang siapa yang mempersekutukan Allah, maka sungguh ia telah berbuat dosa yang besar.” – (Surah an-Nisa’, ayat 48)

UmarFaruq : Bloglist dan Review

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm hati pun xpe...
KELIK SINI utk ke tapak semaian..^_^

da xde keje sangat kan..hamek ko..aku join segmen ni hah...^_^

perli~~~~

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm cite hati pun xpe...
hurm....arini nak post pasal budaya perli memerli....agak bagus agaknye budaya ni..tu sebab orang suke amalkan..nak cakap sikit je..pada aku budaya ni langsung tak bagus dan tak medatangkan sebarang keuntungan pun pada diri kita..malah kita akan menyakitkan hati orang yang kite perli dengan suke suki kite tu....

cik debab bagi situasi la okeh...kite kenal dengan seseorang...tak rapat la...so kita tak tau tahu menahu pasal kehidupan dia..tapi orang melayu ni kan kpochi..sume dya amek tahu...tibe-tibe satu hari yang tenang..berlaku perubahan pada diri dia..sebelom ni dia seksi(pompuan) bhai..laki tengok pun meleles air liur...sampai leh penuh segelas lau tadah air liur yang meleleh tu..tibe2 je hari yang tenang tu,kite nampak dia pakai baju sopan,siap bertdung bagai ni....pe dalam kepala korang???

tak baek tipu..baek cakap yang benar..ALLAH tahu hambanya berkata bohong..mesti yang sekeliling dia,yang kenal tak seberapa duk mengata dia..yang best..dorang puji+perli...puji mesti la cakap cute ke lawa ke....macam-macam lagi la..tang yang perli tu tak bestnye...adelah yang kate,sopannye hari ni(Dalam nada yang menjengkelkan,ko kene sampuk hantu mane ni??(dpt kat aku,aku bg penampar sebijik),ko nak ngorat ustaz mane pulak ni?? dan macam2 lagi la perlian yang akan pompuan tu dapat...

tapi kenapa kite nak perli orang tu??kite tak tahu menahu pun pasal dia..dia nak berubah,..itu hak dia..dosa dia sebelum ni,itu antra dia dengan YANG ESA,yang kite nak sibuk2 pertikaikan kenapa???dia ganggu hidup korang ke??? dia berubah tu,patutnye kite bersyukur..dia dapat petunjuk..yang ade ilmu tu,bimbing dia lagi...perempuan yang kene perli tadi,tak mustahil akan kembali menjadi diri yang dulu andai terus diperli...salah sape,?? korang jgak..sape dapat dosa??korang jugak..sudah2 la memeli tuubah-ubah la sikap..^_^
gambar atas ikhsan pakcik google okeh....contoh je ni...

kesedihan

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm cite hati pun xpe...
seriously..arini naku nanges bagaikan budak kecik(tipu je ni.tp menitis jugak la airmata darahku ini...mahal tu...T_T....lau korang perasan...b4 diz aku gune komen by intense database...tp arini..lpas aku dgr ramai yg mengomen kat kotak menjerit aku tuh,yang dorg x dpt komen....dya akan ke newtab n blank page...waaaaaaaaaaaa...bile aku komen x jd lak macam tu..kenapa erk???
so setelah berpikir agak panjang(tak sampai sehari) aku pun buat keputusan untuk remove je komen tu walaupun da banyak komen ade kat situ..tapi kite sebagai mesra pembaca..mestilah taknak org merungut pasal takboleh komen tu kan..so..selamat kembali komenbox yang lame...^_____________^

semoga kalian da takde masalah untuk mengomen kat belog tiqah ni okeh..^_^

SUNSHINE SMILE CONTEST

Seperti yang dijanjikan, SUNSHINE SMILE CONTEST akan bermula HARI INI iaitu pada 22 Mei, 2011. HADIAH UTAMA BERUPA  POLAROID INSTAX MINI 7S beserta INSTAX MINI FILM yang bernilai RM600.(sila ke SINI utk tgk adiahnye)


CONTEST APE NI?

Sunshine smile contest ini adalah contest SENYUMAN PALING CERIA. Apa yang anda perlu lakukan untuk join contest ini hanyalah baca dan ikut syarat-syarat yang tertera dibawah.
 Contest bermula pada 22 Mei 2011 dan tamat pada 1 Julai 2011. Keputusan akan diumumkan pada bulan July 2011..... 



syarat-syarat penyertaan yang wajib dipatuhi!!!!!
1- sila foloe kedua link penaja a.k.a sponsor dibawah(Wajib okeh!!!)


Monday, June 27, 2011

GIVEAWAY: eqbalzack's fan page LOGO!

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm cite hati pun xpe...
memang cik debab tunggu GA dr EZ.....sbb masa review belog dya aritu..dya ckp kene tggu 27...
so today is da day...^_^..yehaaaaaaa.....


syarat-syarat penyertaan:-
1- korang kene foloe...aku rase better..kali pertama aku bukak belog EZ je terus aku terpegun and kompem-kompem la foloe kan,,^_^e adalah..jeng jeng jeng..."
2- copy banner EZ dalam belog korang tu...camno nak dapat code,sila la wat belog beliau okeh...
3- pehtu korang buat entry post yg bertajuk besornye "GIVEAWAY: eqbalzack's fan page LOGO!"

adiah-adiah dya bezt au..kompem tak rugi join..join pun free je kan..tapi bergantung pd luck korang...saksikanlaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!!!!

SAYA..

KELIK SINI utk ke belog abg ben ahsaari
SAYA nak mati dalam iman...

Contest Crazy Picture by IlaVanilla

KELIK SINI utk ke tapak semaian
cik debab yg pakai baju biru tu okeh..^_^
dengan ini..buat pertama kalinye..cik debab upload gambor ni..malu la dgn reaksi muka tu..^_6...semoga menang la kan..6_^

SEGMEN ABG YEN: LEPAS GERAM

KELIK SINI utk ke tapai semaian^_^
aku boleh dikatakan tiap-tiap hari nak geram..geram dengan sapa?dan mengapa??? dengan adik aku sendiri....geram-geram pun stil sayang...da nama adik kan....aku jwab soklan kenapa?? sebabnye dia ni duk umah tahu tengok tv je...aku pun tengok jugak..tp lepas aku siapkan segala kerje rumah..aku taknak la mak aku penat2 balik keje..kene kemas rumah pulak..sedangkan ade 2 anak dara kat rumah tu..tp adik aku ni memang jenis x makan saman agaknye..jenis perli da...buat bodoh tak tahu je..tp bila suhu kemarahan aku da naik,dan vokal tinggi aku dah kuar..mula la aksi hentak2 kaki(style pompuan bile bengang)....tp hade haku kesah??bolayan la..asal aku puas...da nama anak dara..kene la tau buat keje umah..jangan keje nak besarkan badan je...huh..puas hati aku...
hape2 pun haku tetap sayang dia....air dicincang takkan putus..^_^

Sunday, June 26, 2011

Pencarian Mega Bloglist

KELIK SINI utk ke tapak semaian...
sebab saya nak jadi satu drpd "bloglist mega" ialah kerana saya nk berkenalan dengan lebih ramai blogger-blogger yang ade kat malaysia ni...sebab aku tau blogger yang ade dalam malaysia ni memang rmai..cume kite x mengenali..dengan men'join'kan diri dgn beloglist ni,at least boleh tambah kenalan,boleh tukar-tukar pendapat,boleh share ilmu,boleh jadikan entry blogger-blogger laen sebgai rujukan,dan macam-macam lagi la...dan yang penting,berkawan kerana ikhlas..jgn la foloe kerana 'i foloe u,u fole me bax'...x bermakna,kau foloe kau bace entry tu blogger yang kau foloe..so,foloe dgn rela hati okeh...
hish...terasa seperti dak form pulak bile da kene mengarang ni..^_^
nama: atiqah nadzari :  nick- teaqarh
url belog: http://naklempang.blogspot.com

Segmen BFF By Muz

KELIK SINI utk ke tapak semaian yg sebenar...
rajin sungguh nak join segment,GA n cntest bgai....baru je ari smlm join contest pasal BFF..arini segment pasal BFF pulak...
BFF aku ade 3org je..una,syie n totek...lau xde 3org ni...separuh nyawa aku ilang..una aku knl dr dajah1..syie lak dr f1...until now kteorg jd besties yg smarties...totek lak aku kenal masa aku da jejak kat u...una dgn syie aku leh jumpe bile aku balik cuti sem..dorg ni model tau..syie model uitm..una lak baru berjinak2...tp depa x malu lak ngaku cik debab nii besties yg samrties utk dorg...terharu cik debab tau....totek la..sahabat dalam persatuan.....yg ni jumpe bile aku da kat U la...bile cuti,lau aku g umah dia..leh jugak jumpe..^_^
p/s-dorg bertiga ni xde belog..aku je yg rajin+x berapa nk rajin la berbelog ni..^_^

budak2 zaman sekarang

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm cite hati pun xpe...
budak-budak zmn skrg dah x same mcm dulu...yeah..aku akui la..peradaran zaman...zmn da makin maju..xkn la kite nak menoleh kebelakang kan..aku bukan la nk suruh budak2 zmn skrg ni jd mundur...aku x ckp la aku ni hidup zm penjajah dulu ke ape..aku pun lahir thun 1990..muda x muda..tua x tua la...tp masih sempat merasa zmn kanak2 yg gilang-gemilang..cewaaah..ayat nk gah je kau kan..
ape la yg gilang-gemilang sgt tu kan cik debab oit.....xde ape..aku nk ckp zmn kegemilangan bermaen-maen ngn permainan tradisional sewaktu kanak2....skrg kan zmn teknologi..sumenye teknologi..takde dak tengok budak2 maen kt kawasan perumahan ni..tak macam zman aku purba dulu2 kala...perghhhhh..kalau dulu...zmn aku skolah rendah..jgn ckp la kan..asal pukul5 ptg je hilang...asal hilang je pukul 5ptg..xde pukul laen ke???ade..pukul orang...mau tak???

Saturday, June 25, 2011

[ Contest # 4 ] Anda Bagi Gambar , Prince Bagi RM50 !!!

KELIK SINI utk ke tapak semaian yg asli yer....
arini nak join contest..selalu join GA je kan...harap2 ada luck even tarikh tutup lmbt lg..hade haku kesah???belog aku kan..aku punye suke la..lgpun best ape..x dpt menang..dpt jumpe ngn blogger2 laen..tu lebih bermakna..^_^ so bermula la..lau korg nk join..sile kelik kt caption utk gmbor tu erk..^_^

dari kiri: aku,una n syie...psssttt...(dorg ni frelance mudel)

Friday, June 24, 2011

layak ke kite???

assalamu'alaikum w.b.t..jwb2...xjwb dosa...jwb dlm cite hati pun xpe...
hurm...ape yg layaknye tetibe aku ni??? xphm btol la...xpe2...entry ni tercetus lepas aku baca pape sinar harian bertarikh 22jun2011...cmne leh terbaca paper kelmarin yg x dibace pd ari yg septotnye??sbb xtau pun abahku ade beli paper...arini baru sedar...masa tggu wktu maghrib td..berita pasal ape???pasal sikat tak bertanggungjwb sesetgh manusia yg terlalu BAJET mereka HEBAT!!!!!
tajuk cite dlm paper ni..."AL-QURAN DIBUANG DI PUSAT KITAR SEMULA"!!!!!! 
wah....korang ingat korg hebat sgt la bile vertindak dgn membuang AL-QURAN yg mana kita tau KALAMULLAH....n buang kitab2 agama yg menjd rujukan bila nk buat ceramah....haduhai...korg xnk..korg bg la kat sape2 yg nak..atau tanye pihak berkenaan mcm mana cara sbnr nak hapus benda mcm ni..jgn maen buang je..tindakan korg tu da menghina AL-QURAN..korg hina AL-QURAN...kat akhirat kelak berganda2 AL-QURAN tu hina korg....igt la sikit...sume tu kata2 ALLAH..korg ni pun DIA yg cipta...sape kite nk perlekehkan kata2 ALLAH??? sedar2 la diri..kite skrg ni,dunia akhir zmn...xpyh tggu tua muda nk mati...lau dah smpi ajal,skrg pun leh mati...agak2 nk mati dlm ISLAM ke idak???renung2kan la..semoga kite dijauhkan dr buat perkara mcm ni...

BILA SI ANAK BERBLOG.. SI AYAH dan IBU ?

KELIK SINI utk ke tapak semaian yg subur....
assalamualaikum w.b.t sume...arini join segmen ben ashaari....nk join..kelik je kat caption tu okeh....da beberapa hari terlepas join segmen sbb kesihatan tenet x mengizinkan utk tros berblogging wat beberapa ari ni...arini bb da sihat sikit..so tros join la an...^_^...

ceritakan bgaimana anda membahagikan masa dengan belajar - wat masa skrg xyah sibuk2 haku nk bg masa dgn belajar...sbb skrg tgh cuti an...sampai bulan 9 tu..hidup kering aku kt umah ni..nak keje bukan malas..tp tulah...nk cari keje yg opis hour sbbnye mlm ada xtvt laen pulak..^_^...

membantu kedua ibubapa dan berblog - yang ni kene bahagi la kan..sbb 3bln lbh je aku ade kt umah...t aku dkt u balik..bile kt u..susah lank jejak kaki kt umah melaenkan cuti sem sbb umah ngn u bukan sekangkang kera..jauh jenat uols....so bile time cuti ni..aku bhgi masa btol2 antra dunia blogging n tolong mak ayah kome kt umah tu ha...okeh..utk pengetahuan kalian yg mmg x thu pun..mak aku bekerja...ayah aku pun same...so,bile waktu dorg keje..aku jelah yg ade kt umah....so aku selalu bgn lewat x lewat la..tp yg pasti...aku bgun tu..aku xkn mengadap laptop dulu...sbbnye...jeng jeng jeng...lau da ngadap mmg x hengat dunia la kan..bgun je tdo..aku mmg x tros mnd..aku stlekan segala keje umah dulu....sidai kaen,sapu umah,buang sampah,basuh kaen,sidai kaen,angkt kaen,lipat kaen,amek surat dlm peti surat,amek adik aku balik skolah,n mcm2 lg la...da tghari or ptg sikit..baru ngdap blog ni...lau x hapdate pun..akan wat xtvtv belog berjalan2...pehtu smbg mlm...yg ni selalu mak la yg mula mengeluarkan das2 sbb tau anak dia ni akan tdor lambat..tp nk wat cmne...da itu je masa yg ade nk bertenet..^_^...

camna anda terangkan minat anda itu serta tunjukkan bukti berblog itu berbaloi - tetap buat belog berjalan2 dgn senang lenangnye walaupun x hapdate entry kt belog sndri...pastu mesti tersenyum lau ade entry yg mencuit hati n bengang bile ade bace entry yg berkaitan ngn  isu agama....walaupun xde idea nk hapdate segala yg ade dlm belog ni..ttp bukan belog...kat sini tmpt luahan perasaan la konon2nye...sbbnye bila ase marah..mula la nk membebel..tp dlm belog la....lau membebel kat luar,kang kata mulut ni cm meriam pulak....

p/s- ape2 pun...jgn abaikan tanggungjwb kite dgn ibubapa...^_^

lelaki lembut~~~

assalamu'alaikum w.b.t...jwb2...xjwb dosa...jwb dlman cite hati pun xpe...
entry arini pasal lelaki lembut...apesal aku nk wat pasal lelaki lembut???sbbnye,td aku tertgk ulangan cite DONUT kat astro ria(biasa la...astro selalu sgt ulang cite yg same smpi muak menengoknye)...cite dia pasal lelaki lembut yg dipandang serong oleh sesetgh pihak...

soalan aku satu je...hina ke lelaki lembut ni??? lau pd aku,semestinye x..bukan sbb aku ade kwn ngn lelaki yg beperwatakan lembut(walau hakikat mmg aku kwn ngn dorg)....tp pd aku la..pandangan peribadi..dorg2 ni baek..xde masalah pun...x bermakna,bila dorg ni lembut,dorg x jantan..x caye...ce tg time dorg btol2 marah...yg aku x phm..lelaki yg bajet sgt dorg ni MACHO,suke sgt perlekehkan golongan lelaki lembut ni..ke korg jeles sbnrnye??? 

lelaki lembut ni lg syiok kwn ngn depa..bkn sbb pemikiran same(walaupun ade la sedikit sebyk)..myb byk mende yg boleh dikongsikan....n pd aku depa lg baek n bgus dr lelaki yg bajet MACHO n sbnrnye x pun...biasa2 je...dorg x la hipokrit...dorg ok je...aku ckp ni,dr pandangan aku kt sekitar tmpt aku belajar la an....dah2 la hina org...kite sume tetap hamba kepadaNYA..lau DIA  x pandang hina pd insan yg ade kt muka bumi ni,sedangkan DIA yg mencipta kita...sape kita yg x seberapa ni nak pandang hina kt golongan2 mcm ni???pikir2 lah...^_^

SEGMEN : Ady Budika Nak Kasi Ole-Ole Dari London

KELIK SINI utk meninjau syarat2 penyertaan
camno tuan tanah ni leh terjumpa belog ADY BUDIKA ni????..
selepas membelek2 segala macam belog yg telah cik debab ni foloe...
ternampak la entry dr incik SOLO MOLO ......
so dgn rasa rendah x rendah diri la...tros la join an..alang2..tarikh tutup dia esok..
n tgh blurr nk update entry..dr berhabuk..biaq la kwn2 tau ada GA menanti kan..
boleh x mcm tu ADY BUDIKA???

Sunday, June 19, 2011

Mega Bloglist Umar Faruq

assalamu'alaikum w.b.t sume...jwb2...xjwb dosa...jwb dlm hati pun xpe..
KELIK SINI  utk ke tapak semaian,.....
saje je nk join beloglist byk2..kan da gtaw..nk kenal2 ngn blogger len n share2 opinion..^_^

sehat sebelom sakit....

assalamu'alaikum w.b.t sume...jwb2...xjwb dosa...jwb dlm hati pun xpe...
aku da cita sikit pasal sihat ngn sakit ni..dya bukan la name org tp dya ni sejenis mende yg ade kat diri stiap manusia..lau kita sihat,mst kite x sakit..lau sakit mstlah x sehat kan...gitu la pusing2..bru2 ni..ari khamis kot lau x silap aku..yelah kan..episod terakhir NORA ELENA...pe kaetan nora elena ngn entry ni??? xde kaetan..saje selingan utk korg yg meminati nora elena..aku ada pegi hospital lepas dpt 1 mesej yg mengatakan ada anak ahli masuk hospital besar kuantan.so,kebtln yg time tu,aku ade kt kedai bapak ku..tros la shoot pg sana..arwh da meninggal ari jumaat(esoknye) pd pkol 5.07ptg..innalillahiwainnailaihirajiun... 

sampai2 sana da pkol 6lbh..serious,aku mmg xtaw waktu melawat da abis ke blom sbb da lame sgt x jejak HTAA tu...yg sakit ni laki...tercari2 jugak la mane orgnye sbb x kenal..da la no katil xtau..muka kakak yg msg aku tu pun aku igt2 lupe je..last2 jumpe jugak...masa tgk tu..aku rasa arwah da nazak...wayar berselirat..n yg dtg sume baca yassin kt dia...aku tgk la,..tnye mak dya serba sikit pasal arwah....arwah sakit buah pinggang n da x berfungsi...bergntung sepenuhnye kt mesin..masa tu arwah da koma....

ape yg aku ckp lepas ni..jgn la korg sume sangka aku kejam ke ape erk...maaf dulu aku pinta pda pembaca entry ni...masa aku tgk arwah...aku tros adiahkan arwah surah al-fatihah yg kite sume tau byk rahsianya...lepas aku baca tu...aku mnx doa dgnNYA(walaupun aku mmg x pernah kenal arwah)..aku mnx doa mcm ni la..andai dia hidup,dya x tanggung sakit lg..maka kau selamatkanlah dia..andai kata dia hidup,tp dya tros terseksa dgn sakitnye ini...kau ambil la kembali nyawanya...aku bukanlah doa dya meninggal...sbb setiap yg hidup pasti akan rasa mati..ko renungkan lah ayat aku tu....lau korg x puas hati..leh personaly msg kt fb aku....

kite sebagai manusia ni terlalu susah nk bersyukur dgn ape yg kite ade...yg mase sehat ni..kite sentiasa merungut masa x dpt ape yg kite mahukan....ptotnye kite bersyukur..kita dlm keadaan sihat..kite mampu nk usahakan ape yg kite nak..tp org yg sakit...yg terlantar..xdpt nk buat ape2...berserah padanya..tp ttp ada usaha..cume kite yg ade disekelilingnya xdpt nk nampak...kite juga kadang2 lupe...penyakit yg dtg kpda kita hanya sebgai ujian drNYA utk hamba2 yg terpilih(bkn nk ckp yg x sakit tu x terpilih)...

kpda keluarga arwah...takziah..semoga kesabaran masih bersama kalian..hadapi dgn tabah....dr DIA kita dtg,kpda DIA juga kite semua akan kembali..cuma cpt atau lambat je...sape yg meninggal awal,aku rase mereka sbnrne sangat2 bersyukur...nape aku ckp mcm tu...renung2kan lah...^_^

Saturday, June 18, 2011

LULUS USR!!!!!!!

assalamu'alaikum w.b.t sume...jwb2...xjwb dosa...jwb dlm hati pun xpe...
ape itu USR??adakah UPSR??bunyi n shortform lebih kurang ja...boleh menimbulkan kekeliruan pd siapa yg x mengetahui...hahaha....okeh2..malas bebel panjang...meh aku gtaw siap2 apa itu USR..ape longform dia...USR=Ujian Sijil Rendah....utk apa pulak USR ni??kenapa lak aku gembira sgt aku lulus USR ni??penting ke USR ni utk kita???wah2..bukan utk kita..tp utk budak2 PSSCM yg amek ujian ni penting la....
so skrg ni...senarai dah dikuar kan dlm ari khamis aritu kot..tp siyes aku xtaw langsung...

tibe2...di jumaat yg hening...ade org sent msg kt fon aku...TAHNIAH..DA LULUS USR..pe lg..aku terkejut(masa tu tgh baring2 baca novel)....sanggup aku tgglkn novel tu..aku kol mamat tu...dya ckp result da kuar..dgn selak kera manusia,aku pun on9 la...da online..tenet lak jeles ngn aku...aku tros g umah jiran aku..wat muke x malu on9 kt sane..ade haku kesah..umah mak hangkat aku jugak..hehehe..(Pdahal malu la jugak)...

da tgk senarai..dia bhgi lak ikot zon..tgk la son utara..tgk2,,,suma dak uum yg amek usr(51org)..sumanya lulus...cemerlang x cemerlang tu xtaw la..sbb dya x habaq pulak dlm tu...dya habaq dlm surat yg dya pos nnt..aku x harap pun..mende tu bonus ja...tp aku sonok sbb da lepas ujian getir ni...da lulus pun..bln12 nnt ada konvo...^_^..x sabar nk jumpe geng2 utara...^_^

semoga segala urusan sem depan berjalan dgn lancarnya..^_^

SEGMEN | SELAMAT HARI BAPA

KELIK SINI utk ke tapak semaian yg subur tu...^_^
assalamualaikum pembuka bicara..salam dihulur maaf dipinta atas segala salah silap..(xperlu nk tggu hari raya..lau cmtu jenuh,sethun sekali la mnx maap)....saje2 join segment CIKGU WAN...petang2 ni xde wat ape..td ade idea nak bebelkan..tibe2 lak blur..ternampak lak segment khas utk hari bapa esok kan...so,join je..^_^

entry ni khas ditujukan kepada bapa terchenta MOHD NADZARI yg skrg ni tgh berada di kampung...tgh menguruskan kebunnye utk mencari sesuap nasik utk kami sekeluarga..sempena hari bapa esok(Sbnrnye hari hari HARI BAPA..tp sbb ade trikh yg khusus ni,kite smbut jelah)....sy,NUR ATIQAH ingin membuat pengakuan yg JUJUR lagi IKHLAS,iqah sayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang(pnjg harakat,semput den) abah sgt2....segala ape yg abah buat dr iqah dlm perut mak,smpi skrg..abah x penat kenal erti penat...bukan susah nk besarkan 5org anak yg mana sumenye laen ragam,laen perangai....hurm..

abah sebagai ketua kuarga,sentiasa usaha membesarkan,memberikan didikan yg sempurna pd kteorg sume terutama didikan agama..abah sanggup antar iqah kat skolah swasta walaupun duit x byk,semata2 nk iqah kenal agama,jgn jadi manusia yg jahil..kenal sapa KHALIQ...iqah nak balas jasa abah,xkn mampu dgn duit....tp insyaAllah..selagi ade kudrat sebagai anak utk membantu,iqah akan bantu abah...iqah tau,bila iqah ada kat umah time cuti,iqah lah yg diharapkan nk bantu kat umah....belajar berdikari...xpe2...x susah..iqah buleh buat....^_^...
TERIMA KASIH ABAH!!!!!SAYAAAAAAAAAAAAANG ABAH...
my hero my heroin...^_^

Mas Ahmad Safwan Ajak Masuk BLOGLIST

KELIK SINUN utk ke tapak semaian
tujuan sebenar den nk join beloglist ni sbb...sebab...sbb....saje...nak tmbah kenalan alam maya lagi2 yg aktif berbelog...sbb den ni xdelah pndai sgt...x seni dlm menyampaikan info yg ingin disebarkan....rmai kenalan x semestinye foloewer kan..xmo paksa foloe..foloe2 kene ikhlas tau...^_^...TAK MAU LA...I FOLOE U,U FOLOE ME BAX....tu bukan care tuan tanah ni yer..xde nak tag sape...TAPI SAPE YG JENGUK2 BELOG NI...JOM LA JOIN BELOGLIST MAS NI...

Thursday, June 16, 2011

Jom request doodle PERCUMA

KELIK SINI utk ke tapak semaian...
juz nk simple da name pun simple doodle....
my request juz nk nk yg bertudung dan mestilah berbaju sopan...^_^..
boleh x nk tmbh req..nk doodle yg berkacamata mcm tuan dya yg debab ni...if x susahkan la kan...
n theme dya BLUEBLACK
Tarikh tutup 18 JUN 2011

dgn rela hati tag diorang ni...

signal sebagai hiasan terindah

assalamualaikum w.b.t....jawab2 walaupun dlm hati..Tuhan tau erk...
 
 apa maca??kancil ja menjadi tatapan....wah..arini nak memebel sikit...ptotnye entry ni malam kemarin da aku hapdate kan...tp sbbkan incek internet sgt mencemburui diriku ini..telah menghantar pakcik yg berstatu7skan EDGE dan strosnye telah membantutkan smangatt aku nak hapdate mlm tu...

aku nak tnye korg la an.....simple kustion la....lampu isyarat kiri dan kanan kete yg korg gune tu sebagai hiasan duniawi semata ka??? xda function erk??? atau pemilik kenderaan tersebut sgt kaya????atau dia menyangkakan kereta belakangnya lg kaya dari dya?? atau dgn cara itu dia mengaut keuntungan????pelbagai persoalan muncul.....

hish...aku x kesah la dya xnk menggunakan signal yg amat penting bg sesebuah kereta itu..pd aku la...pd org len xtau la an...mungkin rmai kot spesies yg x suke lampu isyarat tu....tp bila anda x memanfaat sebaetolnya lampu isyarat itu....anda telah menyusahkan hidup org laen..contohnye aku...aku ni da la tgh belajor..lau jd ape2 heksiden,mane la aku nk cekau duit membyornye..biasanya,kete blkg la yg disalahkan pdhal mmg slh kete yg x guna signal tu...

pengguna kenderaan di Malaysia ni,tolong la prihatin dgn keadaan sekeliling anda..jgn yau mementingkan diri anda sendri ja..anda xnk guna,org len dpt susah..kejadian ni terjd mlm kelmarin la..da laku ni sedia ada rabun..mlm lg la bertmbh2 silau..nsib bek x laju....kau suke2 hati je belok kiri tnpa signal...lau aku bawak trelar..aku langgar je..biaq...
[mood:marah sgt ngn org x reti guna kemudahan]