Monday, November 28, 2011

pelik bin ajaib

assalamualaikum w.b.t....serious ari ni sangat letih and sangat sedih jugak...sebabkan terlampau letih and overslept...da terlepas midsem petang tadi yang ku sangka pada malam ini..dan sengat terasa hati jugak dengan member sekelas yang baek tapi langsung tak gtaw and tak tanye napa tak datang kelas..

takpela...nak jumpe lect esok..hope dapat la amek replacement test..yang penting jujur...jangan menipu lect..^_^ tapi ape kaetan sedih ngan pelik bin ajaib??? seriously takde kaetan pun...

takde kaetan ngan kejadian sebenar..teetttt....

ntah laa..aku pelik dengan orang yang mulut boleh la tahan lancang jugak..ape yang dia cakapkan tu(mungkin la bergurau) membuatkan orang terasa...tapi bila terjadi kat diri dia sendiri..boleh pulak dia senang sangat nak terasa..sedangkan yang orang laen buat kat dia pun satu gurauan jugak..

lau nak ikot terasa ati aku ni..da banyak kali da terasa..tapi wat tak tahu je and pikir mende tu sume gurau-senda..tapi ada gak batas..cam kite ni takde perasaan sangat pulak... aku tau aku ni gemuk...tapi x payah nak menyindir sangat..ingat orang emuk takde perasaan ke????? demn!!!!!

p/s- dalam 1000org kawan..nak dapat sorg sahabat pun susah....

Friday, November 25, 2011

JUMAAT TERAKHIR!!!!!

assalamualaikum wbt...arini,dalam kesibukan dapat lak update sikit2 kan...tgh sibuk siapkan segala asingment and presentation..  


hari ni hari jumaat yang terakhir buat aku..sadisnya..T_T dan JUMAAT TERAKHIR jugak untuk korang...amacam?? seram sejuk tak??? hehehe..saje je wat wat gempak tapi itu sume hakikat...


29 Zulhijjah 1432h.. :: JUMAAT TERAKHIR untuk tahun ini.. :: semoga tahun baru yang bakal menjelma tidak lama lagi akan membawa perubahan untuk kite semua...dan ia lebih baek dari tahun yang sebelumnya...
jika hari ini memang benar hari jumaat terakhir untuk kita..biar lah kita pergi dalam keadaan kite bersedia untuk bertemu AL-KHALIQ..^_^

Penyakit 'M' menular

assalamualaikum...saat tengah taip ni...azan baru saja berkumandang..solat zohor jap erk...selesai sudah..hehehe.. pe ntah nak membebel ari ni..cam takde ape je nak bebelkan untuk korang...

huruf M tu untuk ape sebenarnya??? M yang aku maksudkan untuk entry ni adalah MALAS..sekali lagi, MALAS!!!!! sekali je penyakit ni datang, memang payah la weyh....malas ni bukan leh orang laen bendung..diri sendiri tau tak..lau da kat akal tu asyik nak MALAS je memanjang...memang tak jadi satu kerja laaaa...

bagi la situasi untuk penyakit MALAS ni....



bagi blogger- lau penyakit ni menyerang..memang bersawang la blog korang tanpa apa2 update...time ni..bertimbul macam2 alasan la kenapa tak update..paling common la bz sikit la minggu ni..padahal duk mengata kat diri sendiri...titik2 tangan tu sbb pandai duk mengata orang...


bagi student- penyakit malas ni tibe2 je menjengah kat diri tu..sume keje korang takkan buat..tapi yang pelik,tang enjoy korang rajin pulak..tang asignment,projek,test and pape yg ade kaetan ngn belajor...pergh..malas ke main..duk jadi ular melingkar atas katil tu..ish3...untuk diri sendiri jgk..nsib la kurang sikit da malas ni....hehehe


ni lagi satu penah jadi kat diri sendiri..nak makan sedap2 tapi malas ke main nak masak..last2 makan cikai2..masalahnye nak makan kawan2..mintak tolong kawan,,dia pun malas...kite ni da la penat...nak masak and makan same2..bila dia da wat cmtu..ase cam MALAS pulak nak masak..tapi bile pikir2..masak jelah walaupun tak cukup bahan untuk menambah kesedapan tu..sedihnyaaaaaaa


UBAH2 laaaa sikap MALAS tu...bukan mendatangkan faedah pun...tapi pelik la orang buleh hidup dengan sikap keMALASan ni....malas wat keje FB rajin pulak!!! 


sian kucing jadi mangsa..hahaha...

sape nak MACARON??

saje gedik2 nak join..untung2 dapat la rase macaron yang orang asyik heboh2 tu kan...

“Inilah masanya untuk merasai makanan paling sedap dari negara Perancis, makanan yang menjadi fenomena sejak akhir-akhir ini di Malaysia, iaitu Macaron, Yanmieonline.com  dengan berbesar hati ingin memberikan kepada 5 orang pemenang bertuah untuk merasai keenakan Macaron tersebut, tunggu apa lagi?, sertainya sekarang, secara tidak langsung membantu beliau untuk untuk mendapatkan gadget idamannya!!!!”


teringin kot nak makan lepas tengok si callum dalam australia masterchef buat macaron ni..korang penah rase tak??? ce share ape rase dia...^_^

Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum pembuka kata di pagi jumaat yang indah di bumi sintok..matahari pun da mula memunculkan dirinya yang sebelum ini telang dihalang oleh sang hujan...tiada apa yang istimewa untuk aku abadikan di dalam belog ini melainkan sedikit tentang bulan pertama di dalam bulan Islam iaitu Muharam...^_^

MUHARAM adalah bulan pertama dalam Sistem Kalendar Islam (Hijriah). Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91).
Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (Shahrul-Ilahi).

Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk - makhlukNya.

Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya...

SALAM MAAL HIJRAH UNTUK SEMUA...

p/s- aku amek ni dari facebook..search jgk kat dalam google..lau da ade yg wat,gtaw la...nanti cakap copycat tak bgtau..lau ado,gtaw..nanti bagi la credit..^_^


Tuesday, November 22, 2011

K.E.L.A.K.A.R + A.N.N.O.Y.I.N.G

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...apa habaq yang duk singgah blog usang ni??? hope baik la noo....waaa..ade beruk depan bilik...nak pergi bersiramkan air bunga pun tak leh ni..(pe kaetan ngan post yg ko buat ni tqah oit!!!!)
+

mula2 ko gelak..lepas tu ko annoying pulak dah tiqah oit...pe masalah ko arini???tension jwb exam ke??? tadi ada la beberapa post berkaitan ngan agama aku duk baca dalam facebook..page apa?? biarlah rahsiaaaaaa... aku serious tak kesah nak baca sume benda tu tapi kadang2 mende2 yang korang post tu boleh menimbulkan pertikaian..dah la berkaitan ngan agama...aku pelik btol ngan orang macam ni...baru dapat ilmu sikit...pastu duk pertikai macam dia dah khatam 1 kitab..da lebih2 dari alim ulamak....demn!!!! 

tolong la wahai umat ISLAM sekalian..lau la korang nak post sesuatu yang ade relate dengan agama..korang KAJI la dulu..jangan la membab* celik je duk post macam2 dalam fb...dah post tu yakin jek..bila orang tanye..diam lak kau...puiiiiii!!!!

kalau bukan kita yang mempertahankan agama kita...sapa lagi??? jangan la kite sendiri yang menghancurkan agama kita..tolong laaaaa

JIWA KACAU 1ST ANNIVERSARY GIVEAWAY

JIWA KACAU kelik disitu ye lau nak ke tapak semaian....
assalamualaikum sume dan salam sejahteraa...pheewwww...lega gilaaaa ar arini sebab test tadi dapat buat..hahaha..suke suki aku ja p tengok note kan..lect pun wat tak tahu je.nasib baek la wa x JIWA KACAU tadi..lau dak.kompem menggelabah aje nak jawab....

xmau bebel..tuan belog tu sendiri yang jemput aku tuk join even da terlewat..^_^..maaf erk JIWA KACAU sebab tak perasan kat kotak menjerit tu..^_^...

btw...aku nak gtaw pa hadiahnya..menawan sanubari jugak laaa...^_^  pssstttt...da 100++ yg join ni...:p

  1. Satu domain percuma dan hosting 1GB Storage dan 10GB Bandwidth selama setahun…
  2. Satu domain percuma selama setahun…
  3. Hosting 1GB Stroge dan 10GB Bandwidth percuma selama setahun…
nak tag 5org yang chantek manis sume..^_^
YUI
CHIQA

Monday, November 21, 2011

buat je kerja kita

assalamualaikum semua dan salam sayang dan salam rindu...first of all nak ucapkan terima kasih pada sapa yang sudi singgah sini walaupun tuan belog ni terlampau jarang update...nak mintak maaf laa..wat masa skrg sgt sibuk sebab bulan12 ni ade prog besar kat U yang mana aku and dak2 persatuan organized..so sem ni memang sgt2 bz...ok2..tu muqaddimah aje...panjang pulak dah kan..^_^

kelik untuk tumbesaran yang membeliakkan mata

kite hidup kat dunia ni ade tujuan masing2 kan..ALLAH swt pun ciptakan kita ni semata2 untuk beribadah kepadaNYA..tapi maksud ibadah kt sini bukan la 100% korg duk kat masjid,bertafakur sume tu..sampai lupa tanggungjawab kita yang laen...

kite hidup kat dunia ni tak boleh nak pentingkan diri sendiri..kita sesama ISLAM harus saling nasihat-menasihati apabila nampak keburukan walaupun diri kita tak betul..yang dinasihati tu,terima ajelah nasihat walaupun kita tau org yang nasihat kite pun sama2 tak betol.. tak payah nak maki2...

tapi yang aku perhati sekarang(lagi2 dalam muka buku)...if ade sesuatu yang memalukan terjadi yang melibatkan agama...angpa suma duk maki hamun orang mcm x sedar ja...duk mencarut bagai..duk cakap pasal dosa pahala..pasal syurga neraka....aduyai...

SAPA KITA NAK NILAI DOSA PAHALA SESEORANG??? tanggungjawab ang duk nasihat..bukan makian yg diberikan..lau orang BUKAN ISLAMtengok perangai angpa,pa pandangan mereka mengenai ISLAM?? yg kita sedia maklum ISLAM itu lembut....bukan keganasan...

ORANG ISLAM YANG MEMBURUKKAN AGAMA ISLAM ITU SENDIRI..jangan kita nak menuding jari kat orang lain..kite ni x dijanjikan masuk syurga pun..bukan macam para SAHABAT dan SYUHADA'....tapi yang aku nk TEGASKAN kat sini...

BUAT JE KEJE KITA sebagai seorang KHALIFAH yang ALLAH turunkan ke mukabumi ni...jangan nak duk sibuk pertikai dosa pahala..tak payah nak sibuk kejar pahala..BUAT JE KEJE KITA...dapat atau tak pahala tu..itu kerja ALLAH..lau kite buat sebab nak dpt PAHALA...itu semua adalah NAFSU...bukan kite buat kerana ALLAH..kite buat kerana GANJARAN...BUKAN KERANA TANGGUNGJAWAB KITA...dan ingatlah...ALLAH tu TIDAK KEJAM....

Friday, November 11, 2011

JUMAAT yang ISTIMEWA

assalamualaikum w.b.t dan selamat malam...selamat hari jumaat...hari segala penghulu harii...nak share quote sorang kawan dalam facebook..^_^

KALAU DITAKDIRKAN ESOK KIAMAT,HANCURLAH BADAN,KALAU DITAKDIRKAN ESOK MASIH SELAMAT,PANGKANLAH DAN TERIMALAH IBADATKU KEPADAMU YA ALLAH....

 

Wednesday, November 9, 2011

MATI itu PASTI....

assalamualaikum w.b.t kepada semua...da nak dekat seminggu menyepi kerana ade assignment yang perlu di buat walaupun cuti semester...nama je cuti tapi bukan cuti untuk assignment okeh...

malam ni nak kongsi sikit la pasal MATI..ari ahad aritu bersamaan dengan 9zulhijjah/6november kita semua sibuk merayakan hara raya aidiladha..bagi mereka yang menjalankan ibadah korban,alhamdulillah...bagi yang tak buat tu,kite korbankan diri kita yaaa....hehehe

saat orang lain riang gembira,aku mendapat mesej yang mengejutkan aku daripda tidur(sakit okeh,sbb tu tidur.hehehe)..mesej tu menyatakan bahawa seseorg yang aku kenali telah pergi mengadap ILLAHI...serious ketika itu sangat sentap tangkai jantung ni...menangis tak henti2..masuk pulak berita..sangat menyayat hati..semoga arwah ditempatkan dalam kalangan orang yg beriman..pergimu tiada pengganti..

back to reality..usia bukan penentu kematian seseorang..beruntung laaa if kite dijemput awal olehNYA..makin lama kita hidup,makin banyak perkara yg pada kite btol tp sbnrnye salah and boleh mendatangkan dosa...tapi sebaliknye..

walaupun kematian itu suatu kemestian bagi sesiapa yang hidup..tapi memang payah bagi kite untuk menerima sebuah kematian..lagi2 dari insan yang kite kenali..x kesah la,keluarga ke,kawan2 ke atau sapa2 jelah...yang melihat hanya mampu nasihatkan sabar aje...

kita hidup bukan hanya kejar dunia tapi kita juga turut mengejar akhirat..mencari saham di akhirat kelak untuk diri sendiri juga...jangan terlampau kejar duniawi sampai lupakan ukhrawi...biarlah kita buat amalan seolah2 kita akan mati esoknya...mengingati mati itu perlu tapi jangan lah kita meminta akan kematian kerana bosan dengan hidup ni....

p/s- ni adalah entry sambungan untuk entry INI

wordless wednesday#13

assalamualaikum w.b.t...hari rabu datang lagi..hari yang hanya membiarkan gambar berbicara....


nantikan next entry kenapa gambar ini yang ku pilih sebagai mengisi wordless wednesday...

Saturday, November 5, 2011

wukuf di ARAFAH

assalamualaikum w.b.t kepada semua dan salam sejahtera..alhamdulillah..hari ni hari sabtu bersamaan dengan 9zulhijjah1432h..
sama-sama la kita hayatinya....

amacam...ramai kan manusia yang berada di tempat ini...

korang tau mane tempatnye dalam gambar yang aku tepekkan dalam entry aku kali ni?? bagi sape yang tahu alhamdulillah..bagi sapa yang tak tahu,meh aku nak bagi tahu...dalam gambar tu adalah JABAL RAHMAH yg terletak di PADANG ARAFAH....haaa..padang arafah tu ape?? padang arafah tu tempat utk semua umat Islam yang menunaikan ibadah haji menunaikan salah satu rukun haji iaitu WUKUF di arafah...

ape itu WUKUF??  wukuf diambil dari bahasa arab yang bermaksud BERADA DIBUMI ARAFAH walau 1saat sekalipun dan dimana jika kita tidak berada di situ ketika waktu yang ditetapkan,haji kita terbatal kerana ia adalah salah satu rukun haji...

waktu wukuf ni adalah waktu bagi jemaah haji untuk bertafakur dan merenung segala apa yang pernah kita lakukan sebagai insan dan khalifah yang diutuskan oleh ALLAH s.w.t di muka bumi...menyesali segala yang kejahatan,kejahilan dan sebagainya..waktu ini para jemaah hendak berada dekat dengan ALLAH s.w.t dan bersendirian...indahnya nikmat ini..^_^

pada kita yang tidak menunaikan ibadah haji ni,kita disunatkan untuk HARI ARAFAH..
Rasulullah s.a.w bersabda: puasa hari 'Arafah: aku berharap agar ALLAH menghapuskan dosa setahun sebelumnya dan dosa setahun kemudiannya. (riwayat Muslim)
 dapat kita lihat....disini semua sama tarafnya...semua mengenakan pakaian yang sama iaitu putih..putih yang juga ertinya adalah SUCI,BERSIH..

harapan: semoga aku sempat mengerjakan ibadah haji dan umrah sebelum aku menutup mata..T_T

Thursday, November 3, 2011

SPONTANEOUS THURSDAY #7

Seburuk-buruk pencuri adalah pencuri yang mencuri di dalam solat

Wednesday, November 2, 2011

wordless wednesday#12

huhuhuhu... :(

Tuesday, November 1, 2011

MEREKA tidak akan BERHENTI!!!!

kelik untuk tumbesaran dan kesihatan mata anda...

musuh-musuh Islam takkan pernah berhenti untuk menghapuskan ISLAM..mereka takkan senang duduk dan takkan bergembira sekiranya melihat kita semua umat ISLAM bersatu....



Lihat bagaimana mereka menghina kita...

cara:
1) buka Google Translate
2) pilih untuk terjemahan 'English' to 'Malay'
3) masukan perkataan 'myQuran' lihat terjemahannya apa?
4) cuba pilih perkataan lain.. contoh.. mySelipar / myBaju / myCar atau sebagainya...
ia tak dapat diterjemahkan dari 'English' to 'Malay'

adakah ia suatu kebetulan atau kesilapan?

"kt translation tu ada tanda rate the translation..cukup 1000 org report offensive nnt dia buang"

TOLONG RATE OFFENSIVE PERKATAAN INI!

cara:
1) pergi ke tanda
di hujung terjemahan, klik
2) menu akan terpapar. klik OFFENSIVE

semoga usaha yg tak seberapa ini membantu menyelamatkan Islam dari terus dihina. amiin...
tolong sebarkan. sekian,tq
copy dari facebook...same2 kite sebarkan...

Aku cantik&Abg Stalker

assalamualaikum w.b.t...arini da datang gedik dah..dia mai daaaahhh....sampai 2kali nak hapdate...ni saje menggedik join promotion by ABG STALKER....korg kenal x?? lau x kenal.. kelik la sendiri sebab den tak mampu nak kelikkan untuk korang...
abg stalker yang sangat2 la peramah di dunia blog..^_^

tak tahu la aku nak taip ape kat entry ni untuk sesi perkenalan untuk blogger yang bakal terjah dari promotion abg stalker ni...huhuhu...nak taip sikit je...aku ni jenis yang suke berkawan..datang je mood sibuk kat U nanti..mulalah belog ni lame ditinggal sepi tapi bila aktive semula..mula laaaa ida buat blog berlari2...sume nak diterjahnye...hope ade la yg sudi singgah sini..^_^
nama diberi nur atiqah..name glemer bling bling-tiqah
umur da lame meningkat..tiap2 tahun makin meningkat...lau ikot tahun masihi,baru 21...lau ikot tahun hijrah pulak da 22...so ikot korang la nk foloe tahun mane erk..^_^
status diri ni...anak mak n abah...masih belom dimiliki oleh mane2 lelaki(bkn promote erk tp abg stalker yg suh letak status..huhuhu)..^_^
3sebab kenapa aku cantek(abg stalker kate tak semestinye rupa)
1. sebab aku ni berjiwa kental (kental ke??)
2. tidak cantek tapi manis tu ade..(perasan sungguh aku ni..)
3. aku ade sifat setiakawan yang tinggi..^_^

cantek luar cantik dalam cantik dengar sini..^_^

J.O.D.O.H

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada semua yang masih sudi singgah di sini..

sudah agak lama blog ni terbiar sepi tanpa ada sebarang update baru tak kesah la mengenai ape pun..sunyi je belog ni..tuan dia cam da didatangi sindrom M untuk mengupdate walaupun ade je mende yang nak dikongsikan dengan semua pembaca dan pengunjung belog budak yang sememangnya debab yang diberikan nama TIQAH ni....maaf la kepada semua bukan niat di hati yang suci murni ni..cewaaah...untuk melupakan dunia blog..kadang2 kesibukan di U dengan tanggungjawab bukan sekadar belajar,membuatkan aku sendiri alpa dengan dunia maya ni...ok la..da taknak bebel panjang..ade sesuatu yang dikongsikan dengan kalian semua....ini berkaitan dengan J.O.D.O.H.

bila cakap pasal jodoh kita akan jadi seronok je an..da samapi seru untuk kite menjalankan tanggunjawab dan amanah yang berat untuk kite semua pikul tapi itulah nikmatnye..yang mengajar kita erti kehidupan....sedikit fakta tentang jodoh yang di ambil dari majalah SOLUSI tapi tak tahu keluaran bile..maap erk...
kelik untuk tumbesaran yang memberangkan minda anda ye...

bila memikirkan soal jodoh,kita semua nak yang terbaik kan untuk diri kita sendiri..sering terlihat di facebook lagi2 lelaki la..sering nak kan perempuan yang baek untuk dijadikan isteri dan perempuan yang biasa2 je untuk dijadikan awek..pernah tak kaum adam ni pikir ape musibah yang akan jadi bila dia buat mcm tu..bercinta dengan perempuan seksi dan bagainye..tibe2 bila nak kawen,korang boleh pulak nak perempuan yang bercirikan perempuan melayu terakhir dan arif mengenai agama....

jangan hanya menuding jari pada kaum hawa tapi terlupa menuding jari kepada diri mereka sendiri...nak yg terbaek tapi diri sendiri mulakan dengan yang tidak terbaek..if kita ditemukan dengan yang jahil,salah kee untuk kite menerima?pernah kita fikir ape disebaliknya? jarang kan kite fikir sebab kite sume pentingkan diri sendiri.....
terima jodoh yang kita cari dan yang telah ditentukan olehNYA denga redha..^_^