Monday, April 16, 2012

mansuh PTPTN!!!!?????

assalamualaikum w.b.t untuk semua yang sudi menempek lagi kat belog yang sangat suam-suam kuku...tak mau bagi banyak alasan nape tak update..jujurnye MALAS walaupun ade je idea nak dicurahkan kan dalam belog sendiri tak kesah la personal atau tak...

sekarang heboh kat facebook and media pasal nak mansuh PTPTN ni...almaklumlah...PRU13 da makin menunjukkan dirinya... ok..jujurnye tak minat nak berbicara mengenai politik malaysia walaupun kite sebagai seorang rakyat perlu mengambil tahu mengenai politik di negara sendiri.

pada pendapat peribadi aku la kan...tak perlu la nak MANSUHKAN PTPTN ni...if mintak takde faedah dikenakan tu boleh diterima akal..tapi ni berdemo bagai mintak mansuh PTPTN and ayat paling best MEWAKILI MAHASISWA LAIN(aku tak termasuk dalam golongan suara mahasiswa ni erk)..sangat x mewakili diri aku..aku takde masalah pun dengan PTPTN ni sampai nak mintak mansuh...

at least PTPTN ni da bantu aku untuk kurangkan beban perbelanjaan parent aku terhadap aku..boleh tumpu kat adik2 yang lebih memerlukan..lepas tu pulak..ade yang minta yuran pengajian di ipta dihapuskan dengan alasan pendidikan bukan untuk diperdagangkan..ape ke cerdik sangat mahasiswa2 sekarang??? tolong la..korang nak ilmu tapi korang taknak bayar..korang nak facilities kat ipt korang best tapi korang mintak yuran dihapuskan... tak yah marah la lau orang cakap mahasiswa kita ni mentaliti kelas ketiga...

yang jenis cakap hebat tu..prove it..belajar rajin2..dapatkan first class honours..jadikan PTPTN tu biasiswa..senang cite..tak payah nk demo bagai...nak dimanjakan sangat dengan semua benda korang nak free..ni dasar manusia tak tahu bersyukur la ni..

btw..korang da sign kan agreement PTPTN ni..korang bayar jelah erk..dulu sebelum sign tak nak pulak korang pikir hutang2 ni...da jadi macam ni bising pulak kan..

jujur la aku cakap..ko nak sesuatu ilmu tu..ko perlu berusaha untuk carinya walau berapa duit sekalipun ko abiskan...takde mende free la kat dunia ni.lagi-lagi dunia sekarang yang mana duit memainkan peranan penting...

sudah2 la bising pasal PTPTN ni..baek korang amek buku..baca..buat assignment ke hape ke...and get ready untuk final nanti...

p/s-pada adik2 yang bakal masuk U nanti...pikir baek2 sebelum sign agreement tu...jangan da sign nnt jadi macam ni pulak...biasiswa and pinjaman pendidikan negeri pun ade...so pilih yang terbaek...

3 kejicacimaki:

Anys Farhana said... Reply To This Comment

yes betul tu.i setuju..dah nama pun mahasiswa,masyrakat pandang tinggi..tp pi buat keje bodos dgn demostrasi bagai.habes selama ni ptptn tu membebankan depa kut?sungguh ta paham dgn manusia ni

NasZ said... Reply To This Comment

terbaik la. hehehe. memang semua nak free je. manja sangat.

TeAqArH said... Reply To This Comment

@Anys Farhana thnx coz agree... tp tulah..x paham dgn org mcm ni..kite ckp diri kite hutang,dia sibuk duk ckp ahli politik yg abis kn duit rakyat..yes..admit that..tp xkn dorg xnk byr hutang,ko pun xnk byr hutang..kan bodoh tu..bila ckp bodoh marah..tp tulah sbnrnye..

nasz: free baru dia nk hargai.bayar duk keje merungut je